Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 21

Komoly probléma van a Deutsche Bank orosz részvényeivel

A Deutsche Bank közölte ügyfeleivel, hogy többé nem tudja garantálni a teljes hozzáférést a hozzájuk tartozó orosz részvényekhez.

Felügyelet nélküli konverzió

Németország legnagyobb bankja egy június 9-én kelt és a Reuters által megtekintett jegyzetben közölte, hogy hiányt fedezett fel azokban a részvényekben, amelyek a bank által az ukrajnai invázió előtt kibocsátott letéti jegyek (DR) mögött állnak. A részvényeket egy másik letétkezelő bank tartotta Oroszországban.

A Deutsche a körlevélben a hiányt Moszkva azon döntésének tulajdonította, hogy a befektetők a DR-ek egy részét helyi részvényekre válthatják át. A konverzió a német bank „részvétele vagy felügyelete” nélkül történt. Emiatt a Deutsche nem tudta összeegyeztetni a vállalati részvényeket.

Az első, de az utolsó?

Ez az első nagy bank, amely hivatalosan tájékoztatja a letéti igazolások tulajdonosát arról, hogy nem biztos, hogy az összes részvényt megkapják amire amúgy jogosultak lennének – mondta a Reutersnek két forrás, akik olyan befektetőknek adnak tanácsot, akik továbbra is orosz DR-eket tartanak.

A DR-ek olyan, egy bank által kibocsátott igazolások, amelyek egy külföldi vállalat helyi tőzsdén forgalmazott részvényeit képviselik. A DR-ek cseréje az orosz vállalat részvényeire az első lépés a pénzük visszaszerzésére tett erőfeszítések felé.

Az érintett részvények közé tartoznak az Aeroflot nemzeti légitársaság, az LSR Group építőipari vállalat, a Mechel bánya- és acélipari vállalat és a Novolipetsk Steel részvényei.

Forrás: reuters.com

Képek forrása: shutterstock