2024 október 02

Több ezer kilométer „zöld” távvezetéket építenek a németek

A következő években több ezer kilométernyi nagyfeszültségű távvezeték nyomvonalára és kivitelezésére készül kiadni engedélyt a német szövetségi hálózati felügyelet, a Bundesnetzagentur – jelentette be a bonni hatóság.

Nagyfeszültségű vezetékek

A közlemény szerint 2024 végéig 2800 kilométer, a következő évben pedig 4400 kilométernyi nagyfeszültségű vezetéket hagynak jóvá. A távvezetékhálózat bővítésére Németország erősen iparosodott déli és nyugati régióinak ellátásához van szükség a szelesebb északi régióban a szélerőmű-parkok által termelt villamosenergiával. A hatóságnál jelenleg egy 440 kilométeres szakasz elbírálása van folyamatban. „Jól haladunk, és minden lehetőséget kihasználunk az eljárások felgyorsítására” – közölte Klaus Müller, a felügyelet vezetője. Elmondása szerint egyelőre csak az elosztóhálózat egyes szakaszain van előrelépés. De „a jövő évtől kezdve jelentős szakaszokra fogunk tudni kivitelezési engedélyeket kiadni”. Elmondta, hogy Németországban a következő években minegy 14 ezer kilométernyi távvezeték fog megépülni. A több tartományt is átszelő szakaszok a Bundesnetzagentur szövetségi felügyelet, a kisebb szakaszok pedig a tartományi felügyeletek hatáskörébe tartoznak ismertette a távirati iroda.

Projektek kivitelezése

Az engedélyezést követően a projektek kivitelezése azonban még évekbe fog telni – mondta. A villamosenergia-távvezetékek nagy részét a föld alatt fogják vezetni. Ennek ellenére egyes helyeken bírálatok és aggályok merülnek fel a projektekkel szemben és jogi lépésekkel fenyegető polgári kezdeményezések hátráltatják azok engedélyezését. Müller részben ennek is tulajdonítja a szövetségi politikusok és a gazdasági élet által régóta szorgalmazott távvezeték-bővítések lassú előre haladását.