Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 21

Zöld utat kapott a felvásárlás – Kilőttek a részvények

1,7 milliárd dollárért vásárolja fel az iRobotot az Amazon. A tranzakciót jóváhagyta a brit versenypiaci felügyelet is. A robotporszívókat gyártó cég részvényei szárnyalni kezdtek a hír hallatán.

Nem kell aggódni a verseny miatt

A Versenypiaci és Piacfelügyeleti Hatóság közölte, hogy az ügylet nem eredményezné a verseny „jelentős csökkenését” az Egyesült Királyságban. Az iRobot részvényei 21%-ot emelkedtek a CMA jóváhagyásának hírére. Az Amazon részvényei 1%-os csökkenéssel zártak.

Az Amazon szóvivője a CNBC-nek adott nyilatkozatában elmondta: „Örülünk a brit Versenypiaci Hatóság döntésének, és elkötelezettek vagyunk a szabályozó szervek munkájának támogatása mellett. Várjuk más szabályozó hatóságok döntéseit is”.

Intelligens otthon

Az Amazon tavaly jelentette be, hogy 1,7 milliárd dollárért felvásárolja az iRobotot, hogy erősítse az okos-otthon ágát. Az üzletet azonban még mindig vizsgálja az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság, valamint az Európai Unió trösztellenes szabályozó hatóságai is.

A CMA közölte, hogy felülvizsgálata során megállapította, hogy az iRobot piaci pozíciója az Egyesült Királyságban szerény, és hogy több riválisa jelentős versennyel néz szembe. Megállapította továbbá, hogy az ügylet nem korlátozza a rivális okosotthon-platformok versenyképességét.

Forrás: cnbc.com

Képek forrása: shutterstock