Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 21

Atommal emlékezteti a nyugatot Putyin

Vlagyimir Putyin taktikai atomfegyevereket telepített Fehéroroszországba. Az orosz vezető azt mondta, hogy a lépés ” emlékeztető a Nyugat számára, hogy nem tud stratégiai vereséget okozni Oroszországnak”.

Nincs szükség egyelőre atomra

Putyin a szentpétervári gazdasági fórumon felszólalva elmondta, hogy orosz taktikai nukleáris robbanófejeket már szállítottak a közeli szövetséges Fehéroroszországba. Ennek ellenére fontos kiemelni, hogy az orosz kormányfő határozotttan kijelentette, hogy egyelőre nem látja szükségét annak, hogy Oroszország nukleáris fegyverekhez folyamodjon.

„Mint tudják, arról tárgyaltunk szövetségesünkkel, (Alekszandr) Lukasenko fehérorosz elnökkel, hogy a taktikai atomfegyverek egy részét Fehéroroszország területére szállítjuk – ez meg is történt” – mondta Putyin. „Az első nukleáris robbanófejeket Fehéroroszország területére szállítottuk. De csak az elsőt, az első részt. A munkát a nyár végére vagy az év végére teljesen elvégezzük”.

A Szovjetúnió bukása óta nem mozgatott ilyen jellegű nukleáris fegyvereket Oroszország a határain kívülre.

Cél az elrettentés

„…Pontosan az elrettentés elemeként, hogy mindazok, akik azon gondolkodnak, hogy stratégiai vereséget okozzanak nekünk, ne feledkezzenek meg erről a körülményről” – mondta Putyin, egy olyan súlyos vereségre használt diplomáciai kifejezéssel, amely évtizedekre visszavetné az orosz hatalmat a világ színpadán.

Lukasenko, Putyin szilárd szövetségese, kedden késő este közölte, hogy országa megkezdte az orosz taktikai nukleáris fegyverek átvételét, amelyek között vannak olyanok, amelyek háromszor erősebbek, mint az Egyesült Államok által 1945-ben Japánra ledobott atombombák.

Az orosz vezető márciusban jelentette be, hogy beleegyezett taktikai atomfegyverek telepítésébe Fehéroroszországban, rámutatva arra, hogy az Egyesült Államok évtizedek óta számos európai országban telepített ilyen fegyvereket.

Forrás: reuters.com

Képek forrása: shutterstock