Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 25

Államadósság – erre készül Magyarország

A magas kamatkörnyezet miatt még inkább fontos, hogy egy adott ország milyen tervvel rendelkezik az államadósság finanszírozására vonatkozóan. Magyarországon az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) közli a kibocsátási terveket, tegnap a forint piaci kibocsátási tervet ismerhettük meg 2023 júliusától szeptemberig bezárólag.

Diszkont Kincstárjegyek – tolódás a hosszabb lejárat felé

A fent jelzett időszakban az ÁKK 305 milliárd forint értékben tervez kibocsátani három hónapos Diszkont Kincstárjegyet (DKJ) amellett, hogy a hasonló futamidejű papírokból 279 milliárdos lejárattal kell számolni. 6 hónapos DKJ-ből 344,5 milliárd forint lejárat várható július és szeptember között, emellé várhatóan 275 milliárdos kibocsátás társul majd. Az igazán nagy különbség a lejáró és a kibocsátandó mennyiség között a 12 hónapos DKJ esetén lesz. A mindössze 41 milliárdos lejárat mellé 175 milliárd kibocsátásra kell számítani. Összességében tehát tovább tolódnak a lejáratok a hosszabb futamidő felé, ami az államadósság finanszírozása szempontjából kedvezőbb lehet. A DKJ-k állománya összességében bővülni fog, hiszen összesen 664,5 milliárd fog lejárni belőlük, és 755 milliárdos kibocsátással készül az ÁKK a fenti alapján.

Államadósság – nagy kötvénykibocsátások jönnek

Az államkötvények terén is jelentős lejárattal kell most számolni. Közel 785 milliárd értékben járnak le több éves futamidejű államkötvények a jelzett három hónapos időszak alatt. Erre készülve az ÁKK igen nagy kibocsátással reagálhat, a forint piaci kibocsátási terv szerint 875 milliárd értékben hirdet majd meg államkötvényeket Magyarország. Mindebből látszik, hogy tovább nőhet az államkötvények, és tovább csökkenhet a Diszkont Kincstárjegyek aránya az államadósságon belül. Ez pedig szintén a hosszabb lejárat felé tolja el az államadósság szerkezetét, biztosítva a kiegyensúlyozott finanszírozást a költségvetés számára.