2024 október 03

Bezzeg Olaszországban lassult az infláció

Olaszországban májusban az előzetes becslésnek megfelelően 7,6 százalékkal nőttek a fogyasztói árak éves szinten, miután áprilisban 8,2 százalékos emelkedést mértek. Ezt közölte az olasz statisztikai hivatal, az Istat.

Az Istat végleges adatai alapján a havi szintű infláció májusban az előzetes becsléssel összhangban 0,3 százalékra csökkent. Az áprilisi 0,4 százalék után. Az Istat adatai szerint az éves árnövekedés mérséklődése nagyrészt a nem szabályozott energiaárak hatásának köszönhető. Az előző hónapban 20,3 százalékos növekedést mutattak, míg áprilisban 26,6 százalékosat. A feldolgozott élelmiszerek és alkoholos italok ára is lassuló ütemben emelkedett: az áprilisi 14,0 százalék után májusban 13,2 százalékkal nőtt. Ugyanakkor a feldolgozatlan élelmiszerek ára gyorsuló ütemben emelkedett, az előző havi 8,4 százalék után éves szinten 8,8 százalékkal nőtt az év ötödik hónapjában közölte a távirati iroda.

Az uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált fogyasztói árindex (HICP) növekedési üteme májusban éves szinten 8,0 százalékra csökkent az áprilisi 8,7 százalékról, havi összevetésben pedig 0,3 százalék volt az áprilisi 0,9 százalék után. A feldolgozatlan élelmiszerek és az energia nélkül számított éves maginfláció az előző havi 6,2 százalékról 6,0 százalékra mérséklődött májusban – ismertette a távirati iroda.