Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 21

Brutális pénzekért fektet Európába az Intel

Az Intel 4,6 milliárd dollárt tervez befektetni egy új félvezető-összeszerelő és tesztelő létesítménybe a lengyelországi Wrocław közelében. A beruházás Németország és Írország után a harmadik európai bővítés.

Hatalmas beruházás Európában

Az amerikai chipgyártó tavaly bejelentette, hogy nagy chipkomplexumot tervez építeni Németországban, Írországban és Franciaországban is. Így igyekszik kihasználni az Európai Bizottság enyhített finanszírozási szabályait és támogatásait, hiszen az EU csökkenteni kívánja az amerikai és ázsiai beszállítóktól való függőségét.

A lengyelországi létesítmény 2000 dolgozót fog foglalkoztatni, és több ezer további munkahelyet teremt az építési fázisban és a beszállítóknál történő munkaerő-felvétel során – áll a vállalat közleményében.

„Lengyelország volt a legkésségesebb a beruházás megvalósítására” – mondta Pat Gelsinger vezérigazgató egy sajtótájékoztatón. Több ország is versengett azért, hogy az Intel beruházást eszközöljön a régiójában, hiszen egy ilyen gyár, ahogy itthon is, komoly életszínvonal növekedést okozhat egy adott régióban.

Németország is lecsapott a lehetőségre

A Handelsblatt című napilap csütörtökön arról számolt be, hogy a német kormány és az Intel közel áll a megállapodáshoz, ami 9,9 milliárd euróról szól, a korábbi 6,8 milliárd helyett.

A pénteki bejelentés során nem hozták nyilvánosságra az Intelnek Lengyelország által felajánlott esetleges támogatás mértékét.

Rekord a lengyeleknek

A létesítmény tervezése és kivitelezése azonnal megkezdődik, az építkezés pedig az Európai Bizottság jóváhagyásától függően indulhat meg.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök „Lengyelország történetének legnagyobb zöldmezős beruházásának” nevezte az Intel gyárát.

A vállalat, amely 30 éve van jelen az országban, és 4000 munkavállalót foglalkoztat, elmondta, hogy Lengyelországot az infrastruktúra és a rendelkezésre álló tehetségek miatt választotta. Emellett nem másodlagos, hogy a helyszín közel van a tervezett németországi gyárához és az írországi telephelyéhez.

A vállalat arra számít, hogy a létesítmény 2027-re üzembe áll.

Hatalmas verseny

Az Intel Pat Gelsinger vezérigazgató vezetésével milliárdokat fektetett be gyárak építésébe három kontinensen, hogy visszaállítsa dominanciáját a chipgyártásban, és felvehesse a versenyt a riválisokkal, mint az AMD, az Nvidia és a Samsung.

Az Intel tervei között szerepel még egy 100 milliárd dolláros befektetés a világ potenciálisan legnagyobb chipgyártó komplexumának megépítésébe az Egyesült Államok Ohio államában.

Forrás: reuters.com

Képek forrása: shutterstock