2024 október 02

Kína – az adósság és a járvány szorításában

Kína hatalmas adósságteherrel küzd, melynek figyelmen kívül hagyása a közeljövőben gyengébb növekedést eredményezhet. A GDP-arányos teljes adósságállomány Kínában elérte a 295%-ot. Kína exportja májusban az egy évvel ezelőtti időszakhoz képest 7,5 százalékot zuhant, és az ország importja is 4,5 százalékkal esett vissza. Ez jól jelzi, hogy a gazdasági fellendülés lassul, hiszen a globális kereslet is meggyengül a magasabb kamatlábak miatt. A kínai vállalkozások óvatosan költenek a reklámozásra ebben az évben, mivel a helyi fogyasztás várhatóan még egy ideig nem tér vissza a kívánt szintekre. „Tudjuk, hogy pontosan annyi pénzbe kerül egy ügyfelet a saját boltunkba csábítani mostanság, mint 2021-ben. Az egyetlen különbség az, hogy az ügyfél körülbelül 30 százalékkal fog kevesebbet költeni az üzletben,” jelezte Ashley Dudarenok, a ChoZan alapítója.

A lassú gazdasági növekedés és a jövőbeli jövedelemmel kapcsolatos bizonytalanság – a covid-19 világjárvány óta – nyomást helyezett a kínai fogyasztói kiadásokra. A lakossági kiadások a vártnál lassabban gyógyulnak, mert a fogyasztók aggódnak a gazdasági kilátások és a munkahelyek esetleges elvesztése miatt. A gyárak aktivitása is csökkent, a munkaadók pedig csökkentik a munkahelyek számát, miután az Egyesült Államokban és Európában az infláció lehűtésére irányuló kamatemelések csökkentették a kínai export iránti keresletet.

Pénzügyi válság és a járvány újraéledése

Az áprilisi kiábrándító adatok arra utalnak, hogy Kína belföldi keresletének fellendüléséből elfogyott az erő. A nagy adósságállomány miatt elkezdtek egyre többet beszélni egy pénzügyi válságról az országban, azonban a legtöbb közgazdász egyet ért abban, hogy ez elkerülhető. Ami azonban aggasztja őket, hogy a hitelállomány leépítése tovább korlátozhatja az amúgy is borús növekedési kilátásokat. Kína az átstrukturálás helyett az adósság csökkentését választotta.

Vasárnap a Kínai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ által közölt adatok komoly aggodalomra adtak okot. A világ második legnagyobb gazdaságában ugyanis a coviddal diagnosztizált emberek aránya április óta több, mint ötszörösére emelkedett. Csak a májusi hónapban 2777 súlyos fertőzöttből 164-en haltak meg. Halmozódnak tehát a nehézségek, amelyek hátráltatják a kínai gazdaság fejlődését, és úgy tűnik, hogy a decemberi nagy nyitás után újra aggódni kell majd a vírus terjedése miatt.

Forrás: apnews.com; cnbc.com; portfolio.hu

Címlapkép: Shutterstock