2024 október 05

Hogy növelhető az önfogyasztás napelem használatakor?

Mi az az önfogyasztás, és miért lehet célzottan törekedni a növelésére, hogyha a napelem használatáról van szó? Melyik az a törvénybeli módosítás, aminek a fényében muszáj megoldást találni erre a kérdéskörre?

Ennek fogunk utánajárni máris részletesebben. Egyúttal meg fogjuk mutatni azt a tartós megoldást, amelyik nemcsak fenntartható, de még pénztárcabarát opciónak is nevezhető.

Miért vált egyáltalán szükségessé az önfogyasztás növelése?

A dolog hátterében az áll, hogy új szabályozás lépett érvénybe a napelem használatára vonatkozóan. Ennek értelmében az úgynevezett betáplálási lehetőség megszűnt, vagyis a rendszer által megtermelt energiát háztartáson belül kell felhasználni.

Ezzel már számolni kell, ha mondjuk a Wagner Solar Hungária napelem telepítés szolgáltatását igénybe szeretnénk venni. Nem működik már az, ami korábban, miszerint a napsütéses órák alatt megtörtént az egyenáram kitermelése, a fel nem használt mennyiség pedig visszatöltésre került a hálózatba.

Az újonnan érvénybe lépő határozatnak megfelelően ez már nem egy járható út annak, aki most adja be az áramszolgáltatónak az igénybejelentését. Nincs mese, megoldást kell találni arra, hogy több legyen az úgynevezett önfogyasztás mértéke. Nézzük is meg ennek a lehetséges módjait.

Az önfogyasztás fokozása nem is annyira egyszerű

Leginkább azért nem, mert egyetlen háztartás energiafelhasználása sem nevezhető egyenletesnek. A mértékét egyaránt befolyásolja az évszakok váltakozása, illetve az épületen belül töltött órák száma.

A nyári időszakban például rendszerint sok órán át sütik a napelemeket az égitest sugarai. Cserébe kevesebbet kell használni a házban lévő világítást, hisz sok esetben este 8 előtt nincs sötétedés.

Télen, illetve késő ősszel persze már sokkal hamarabb jólesik felkapcsolni a villanyt. Ilyenkor viszont a nehézséget pont az adja, hogy relatíve kevesebb a napsütéses órák száma, ami a megtermelt energiamennyiséget csökkenti.

Mi jelenthet tartós megoldást az önfogyasztás hatékony növelésére?

Célszerű az energiafelhasználás idejét az energiatermeléshez igazítani, illetve azt sem árt tudni, melyik háztartási gép milyen energiaigénnyel működik. Felmerülhet ötletként az akkumulátoros energiatárolók használata, ez viszont drága mulatság.

Sokkal költséghatékonyabb opció az extra energia optimális felhasználásának mérésére a SolarEdge okosmérő alkalmazása. Az eszközzel folyamatos jelleggel nyomon követhető, mikor mennyit fogyasztanak a berendezések, és mikor van túltermelés.

Így amikor szükséges, kapásból elindítható egy olyan energiafogyasztó berendezés, amely az aktuálisan megtermelt energiát elfogyasztja. Vagyis akár a klíma, a fűtőpanelek, a mosó- vagy mosogatógép segíthet abban, hogy ne jelentsen gondot a visszatáplálás, miközben az energia hasznosítása is hatékony marad.