2024 október 05

Szemetes kosarak, szelektív hulladékgyűjtők kínálata

Nyugati és északi szomszédaink már évtizedek óta szelektíven gyűjtik a hulladékot, és igyekeznek minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyni. Nálunk sajnos még mindig gyerekcipőben jár ez a terület. Az idősek nagy része nem hajlandó változtatni kialakult szokásain, a gyerekekbe pedig nem minden szülő oltja bele ennek a létfontosságát, az oktatásról nem is beszélve. Pedig a gyerekek képezik a jövőt.

Különböző típusú és méretű szemetesek

A szemetes kosarakról nem szoktak sok szót ejteni, pedig nélkülözhetetlen társaink nem csupán a konyhában, hanem az egyéb helyiségekben is. Mivel alapvetően nem kérnek nagy beruházást ezek a használati tárgyak, érdemes elgondolkozni a lecserélésükön, és ha eddig nem volt jellemző a háztartásban, akkor szelektíven elkezdeni gyűjteni a hulladékot.

A BestMarkt szemetes kosarai, szelektív hulladékgyűjtői között böngészve mindenféle stílust és méretet megtalál az ember, bármire is szeretné azt majd használni. Válogathatunk a pedálos, a billenőfedeles és a többrekeszes szemetesek között, de használhatunk szimplán csak papírkosarakat, pl. gyerek- vagy dolgozószobában. Szintén a cél fogja meghatározni, hogy mekkora méretet szerezzünk be. A konyhába valószínűleg nagyobb fog kelleni, míg a többi helyiségbe elég akár egy 10 literes is.

A BestMarkt webáruházban már a legmodernebb, azaz a szenzoros szemeteseket is megtaláljuk, amelyek érzékelik azt is, ha tele van a kuka. Ekkor összetömörítik a szemetet és lehegesztik a tetejét a zacskónak. Az automatizált technológia segíti Önt, hogy ne kelljen megérinteni egy koszos felületet sem, így a kezek tiszták maradnak.

Szelektív hulladékgyűjtés is egyszerűen megoldható

Több módja is van annak, ha valaki szelektálni szeretné a szemetet. Megoldhatja úgy is, hogy vesz különböző méretű és típusú kukákat, amelyeket megjelöl, hogy melyik lesz a műanyagos, a papíros, stb. Egy család át tudja gondolni, hogy neki melyik hulladékból keletkezik a legtöbb, így ennek megfelelően választhatja ki a méretet. Ki lehet alakítani ezeket a gyűjtőszigeteket akár több helyiségben is.

Régebben nagyítóval kellett keresni, hogy hol lehetett szelektív hulladékgyűjtő kukát venni, mára már bőven van választék. Ha nem szeretnénk külön szemeteseket minden egyes hulladéktípusra, akkor beszerezhetők már két- vagy háromrekeszes hulladéktárolók, különböző méretekben, ahol a két vagy három rekesz egyforma űrtartalmú. Ilyenkor tetszőlegesen kialakíthatjuk, hogy melyik legyen a papír-, a műanyag- és a fémgyűjtő.

Veszélyes hulladékok gyűjtése

A fogyasztói társadalom nagy fokú előretörése következtében minden háztartásban, főleg a gyerekeseknél irdatlan méretű elemfelhasználás folyik. Rengeteg játék működik már elemekkel, amelyek nagyon hamar lemerülnek. Érdemes újratölthető akkumulátorokat vásárolni a játékokhoz. A lemerült elemek és akkumulátorok veszélyes hulladéknak minősülnek, így gyűjtésük elkülönített módon történik. Szinte minden boltban találunk már elemgyűjtő dobozokat, sőt sok iskolában is gyűjthetők.