2024 október 03

Az orosz jegybank 7,5 százalékon tartotta az alapkamatot

Az orosz jegybank a várakozásoknak megfelelően 7,5 százalékon tartotta az alapkamatot pénteken, egyúttal jelezte, hogy a magasabb inflációs kockázatok miatt nagyobb eséllyel emelhet kamatot a következő üléseken.

Tekintettel a fokozatosan növekvő inflációs nyomásra, az orosz jegybank fenntartja az irányadó kamat emelésének lehetőségét a következő kamatdöntő üléseken annak érdekében, hogy az inflációt 4 százalék közelében stabilizálja 2024-ben – áll a kamatdöntő ülést követően ismertetett közleményben. A költségvetési kiadások gyorsuló növekedése, a külkereskedelem romló feltételei és a munkaerőpiaci helyzet egyaránt az inflációt támogató kockázati tényezők – fogalmazott az orosz jegybank közleménye.

A döntéshozók azt is megjegyezték, hogy a gazdasági aktivitás a vártnál nagyobb ütemben élénkült. A jegybank nem módosította inflációs kilátásait, idei inflációs előrejelzését 4,5-6,5 százalékon, míg a jövő évit 4 százalékon tartotta. A jegybank inflációs célja 4 százalék. A jegybank immár hatodik alkalommal tartotta 7,5 százalékon az alapkamatot a legutóbbi szeptemberi kamatvágás óta. A jegybank következő kamatdöntő ülését július 21-én tartják – közölte a távirati iroda.