2024 október 03

Bahmut – Folytatódhat a háború legvéresebb csatája?

Nem tágítanak az ukránok, minden egyes méterért hatalmas küzdelmek folynak Bahmut nyugati peremén. Bár az orosz erők a múlt hónapban bejelentették a győzelmüket, – mivel sikeresen elfoglalták a szimbolikus értéket képviselő várost, – nem volt idejük ezt megünnepelni, ugyanis az ukrán erők Bahmut visszafoglalására készülnek. Úgy tűnik, hogy a 15 hónappal ezelőtt megindult orosz invázió leghosszabb és leghalálosabb csatája még nem ért véget. Moszkvának az ukrán előrenyomulás komoly fejtörést okozhat, miközben a régóta várt ukrán ellentámadás is formálódik. Az orosz hadsereg komoly veszteségeket szenvedett Bahmut ostrománál. Most gyorsan kell reagálni és össze kell szedni a csapatokat, ha nem szeretnék több hónapnyi kemény munka gyümölcsét elveszíteni.

Prigozsin teljesen kiborult, lemondta az orosz hadsereget

Miután a Wagner-csoport bejelentette a város elfoglalását ígéretet tettek, hogy júniusra átadják a területeket az orosz hadseregnek. Az ukrán védők viszont nem vonultak vissza, ehelyett Bahmut nyugati peremén lévő pozíciókból folytatják a harcot, és nyomulnak előre.

„Máris elvesztették Berhivka egy részét, a katonák szép csendben menekülnek. Ez szégyen!” mondta Prigozsin. Az ukrán csapatoknak máris sikerült félig visszafoglalni a Bahmut városához közeli Berhivka települést. A Wagner-csoport vezérének ez nagyon nem tetszett. Eközben Hanna Maliar, az ukrán védelmi miniszterhelyettes szerint Oroszország Bahmut körül a nyugalom benyomását szeretné kelteni. A valóság azonban az, hogy a harcok még mindig majdnem olyan szinten zajlanak, mint a város elfoglalásáért vívott csata csúcspontján. Azt is hozzátette, hogy a harcok most új szakaszba léphetnek. Az ellentámadás részévé válhat Bahmut visszafoglalása is. Az ukrán katonák beszámoltak róla, hogy már a gyakorlatokat is Bahmut környéki terephez hasonló területen végzik, hogy teljes mértékben fel tudjanak készülni az ostromra.

Forrás: apnews.com; portfolio.hu

Címlapkép: Shutterstock