2024 október 03

Európa – Élet az orosz gáz nélkül

Ha a csatatéren nem is, de az energiaháborúban úgy tűnik Európának sikerül felülkerekedni Putyin hatalmán. A háború kirobbanása óta nem volt ilyen alacsonyan az európai referenciaérték, a Dutch TTF árfolyama. Bár az energiakrízist a vártnál könnyebben vészeltük át, a nagy kapkodásnak még akár komoly következményei is lehetnek.

(www.shutterstock.com)

Az Európai Unió LNG ellátásának biztosítása

Németország még a 2022 februárjában történt invázió előtt leállította az orosz-német gázvezeték, az Északi Áramlat-2 tanúsítási folyamatát. Miután a háború elindult a német kormány úgy döntött, hogy teljesen megállítja az eljárást. Berlin szintén megállapodott abban, hogy 2024-ig megszünteti a teljes orosz gázimportot. Az Európai Unió meg azt tervezi, hogy 2027-ig leállítja az orosz fosszilis tüzelőanyagok importját. Európa tudta, hogy ezzel maga alatt vágja a fát, és komoly problémákat okozhat a gazdaságnak, azonban nem volt más választása. Meg kellett vonni a bevételeket az orosz háborús szerkezettől.  Az orosz befolyás alól történő kilépés nem ment könnyen. 2021-ben Oroszország csővezetéken keresztül 155 milliárd köbméter gázt, és mintegy 15 milliárd köbméter LNG-t exportált Európába, ezzel körülbelül az EU igényeinek 40 százalékát fedezte. Bár úgy néz ki jó úton haladunk, még nem dőlhetünk hátra. Ekkora mennyiséget nagyon nehéz pótolni és úgy tűnik, hogy a kapkodásnak komoly költségei lesznek.

Sokba kerülhet a kapkodás

Tavaly nyáron és ősszel gőzerővel építették az LNG-terminálokat, mivel hosszú idő után először kellett túlélnünk a téli időszakot folyamatos orosz ellátás nélkül. Az országok sietve próbálták bebiztosítani a cseppfolyósított földgáz importját, megkönnyítve a tél átvészelését. Mivel alig volt szabad kapacitás, ezért igazi licitháborúk alakultak ki. Ennek következtében a Dutch TTF árfolyama soha nem látott magasságokba emelkedett. Az ebből származó költségek nyomását már átvészelte Európa. Most viszont úgy tűnik túl messzire mentünk. Az unió ugyanis túlságosan előrerohant az LNG-beruházásokkal. A Bloomberg szerint 2030 után munka nélkül maradhatnak egyes LNG-terminálok a megújuló energia térnyerése miatt. Illetve, akár több milliárd eurót is „kidobhatunk az ablakon”, ha az összes tervezett terminál megépül.

Forrás: gisreportsonline.com; vg.hu; bloomberg.com

Címlapkép: Shutterstock