Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 21

Hatalmasat ment a dollár – Meg sem áll 359-ig?

Rég nem látott erő jellemezte a dollárt az elmúlt napokban. A befektetőket főleg a keszekusza amerikai helyzet érdekli, amely napról napra változik. Ez igaz az adósságplafon kérdésére, de a jegybank monetáris politikájára is.

Megússza Amerika, de nem ússzák meg a befektetők

Nemrég még bőven kellett aggódni az amerikai adósságplafon kérdése miatt, ami veszélyes aggályokat hozott elő sok neves közgazdászból. Ha a megegyezés nem sikerült volna akkor a világ legnagyobb gazdasága akár csődbe is mehetett volna. Persze hivatalos megoldás még nem született, azonban péntekre úgy fest, hogy nagyjából sikerült megegyeznie a feleknek. Ezt is megúszta Amerika.

Amit azonban nem fog megúszni a tőzsde világa, az a lehetősége egy újabb alapkamat emelésnek a Fed részéről. A jegybank a legutolsó szigorítását követően azt mondta, hogy ez lehet az utolsó. Ennek persze a piac nagyon örült. Most viszont változhat a helyzet, mivel nem úgy állnak a számok ahogy azt a jegybank várta.

Az infláció továbbra is erős, a munkaerőpiac pedig túlságosan feszített. A befektetők pontosan ezért elkezdtek egy újabb 25 bázispontos emelést árazni.

Erős dollár

A dollár örült az adósságplafon körüli nehézségek rendeződésének, emiatt is lehet az, hogy a korábbi 337-es szintről egészen 351-ig menetelt a forinttal szemben. Amerika valutája szinte az összes főbb valuta ellen erősödött.

Még szerdán írt egy elemzést az OTP szakértője, amiben határozottan megemlített egy lehetséges 10-15ft-os korrekciót. Ez meg is történt a hét vége felé. Akkor az elemző kiemelte, hogy beszállási pontokat ezután az emelkedés után lenne érdemes keresni. Emellett elmondta, hogy egy ilyen erős visszatesztet követően az árfolyam visszanézhet a 359-es szinthez is.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

Forrás: investing.com, OTP privátbanki elemzések

Képek forrása: shutterstock