Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 21

Életfogytiglant kapott egy 78 éves amerikai férfi Kínában

Kína hétfőn életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt egy 78 éves amerikai állampolgárt kémkedés vádjával. Az ügy jól tükrözi a Peking és Washington közötti kapcsolatok romlását az elmúlt években.

Zárt ajtók

A Hongkongban állandó lakhellyel rendelkező John Shing-Wan Leung elleni vádak részleteit nem hozták nyilvánosságra.

Leungot 2021. április 15-én vette őrizetbe a kínai kémelhárítás helyi irodája a délkeleti Szucsou városában – olvasható a város középfokú bírósága által a közösségi médiában közzétett közleményben. Őrizetbe vételére akkor került sor, amikor Kína lezárta határait, és szigorú belföldi utazási korlátozásokat és társadalmi ellenőrzéseket vezetett be a COVID-19 terjedése elleni küzdelem érdekében.

Az ilyen nyomozásokat és tárgyalásokat zárt ajtók mögött tartják, és kevés információ kerül nyilvánosságra a beszivárgás, titokgyűjtés és az állambiztonság veszélyeztetésének homályos vádjain kívül.

Romló kapcsolat a szuperhatalmak között

A Washington és Peking közötti kapcsolat évtizedek óta a legrosszabb állapotban van. A két gazdasági hatalom nem szívleli egymást a kereskedelmi, emberi jogi és katonai húzásaik miatt sem. Különösen komoly gyújtópont lehet a Tajvant és a Dél-kínai-tengert érintő területi követeléseivel kapcsolatos viták sora. A magas szintű kormánylátogatások elmaradtak, és az amerikai vállalatok a Pekingből érkező vegyes üzenetek miatt elhalasztják a nagyobb beruházásokat.

Az ítélethirdetésre akkor kerül majd sor, amikor Joe Biden amerikai elnök a japán Hirosimába utazik a Hét nagy ipari ország csoport csúcstalálkozójára. Ezután Pápua Új-Guineába látogat, egy csendes-óceáni szigetországba, egy olyan térségbe, ahol Kína igyekszik növelni gazdasági, katonai és diplomáciai befolyását. Peking térnyerése után az Egyesült Államok és ázsiai-csendes-óceáni partnerei fokozták regionális jelenlétüket, és olyan befektetéseket és pénzügyi támogatást ajánlottak fel, amelyek vetekednek a Kína által nyújtottakkal.

A világ második legnagyobb gazdaságává vált Kína a kikötők, vasutak és más infrastruktúrák terén is egyre nagyobb teret nyer Európától Délkelet-Ázsiáig és azon túl.

Bár a szucsoui bíróság nem adott jelzést arra vonatkozóan, hogy az ügynek köze lenne az általános kínai-amerikai kapcsolatokhoz, a kémkedéssel kapcsolatos vádak igen szelektívek, és az azokat alátámasztó bizonyítékokat nem hozzák nyilvánosságra. Ez bevett gyakorlat a legtöbb ország esetében, amelyek biztosítani kívánják személyes kapcsolataikat, hálózataikat és az információkhoz való hozzáférésüket.

Kína tekintélyelvű politikai rendszere és az uralkodó Kommunista Párt abszolút ellenőrzése a jogi ügyek, a civil társadalom és az információszabadság felett azonban megakadályozza a további információkra vonatkozó követeléseket, valamint a bírósági fellebbezéseket.

Az amerikai nagykövetség nem kommentálta azonnal Leung őrizetbe vételét. Hongkong kormánya – a volt brit gyarmat, amely 1997-ben visszatért a kínai ellenőrzés alá – szintén nem nyilatkozott az ügyről.

Forrás: cnbc.com

Képek forrása: shutterstock