Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 21

Zelenszkij és a Pápa

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombaton négyszemközti megbeszélést folytatott Ferenc pápával a Vatikánban. Az ukrán elnök a béketervéhez kérte a pápától a támogatást, aki a múltban felajánlotta, hogy megpróbál segíteni az egy évvel ezelőtt Oroszország ukrajnai inváziójával kirobbantott háború befejezésében.

40 perc

Zelenszkij a szíve fölé tartotta a kezét, és azt mondta, hogy „nagy megtiszteltetés” találkozni a pápával. Ferenc, aki térdproblémái miatt botot használt, odament, hogy üdvözölje az ukrán elnököt, mielőtt bevezette volna a Vatikán audienciacsarnoka melletti pápai stúdióba. „Köszönöm a látogatását” – mondta Ferenc, amikor 40 perces találkozójuk elkezdődött.

A pápai audiencia után Zelenszkij egy tweetben köszönetet mondott Ferencnek „az ukránok millióinak tragédiája iránti személyes figyelméért”. Elmondta, hogy beszélt a pápával „a deportált (ukrán) gyermekek tízezreiről. Mindent meg kell tennünk, hogy hazatérjenek”.

A múlt hónapban Denisz Smihál ukrán miniszterelnök arra kérte a pápát, hogy segítsen abban, hogy a gyerekek visszakerüljenek Oroszországból Ukrajnába. A Vatikánnak a szombati megbeszélések után kiadott írásos közleménye azonban nem tett említést a gyermekek megsegítésére irányuló kérésről.

Ehelyett a Vatikán azt mondta, hogy a két férfi Ukrajna „humanitárius és politikai helyzetéről beszélt, amelyet a folyó háború idézett elő.”″.

„A pápa biztosította állandó imádságáról, amelyről számos nyilvános felhívása és az Úrnak a békéért való folyamatos segítségül hívása tanúskodik tavaly február óta,″ közölte a Vatikán, utalva az orosz hadsereg 2022. február 24-i ukrajnai inváziójára.

„Mindketten egyetértettek abban, hogy folytatni kell a humanitárius erőfeszítéseket” a lakosság megsegítésére – tette hozzá a szentszéki közlemény. „A pápa különösen hangsúlyozta a „humanitárius gesztusok” sürgős szükségességét a legveszélyeztetettebb személyek, a konfliktus ártatlan áldozatai felé” – áll a közleményben.

Zelenszkij azt is elmondta, hogy arra kérte a pápát, ítélje el az orosz „ukrajnai bűnöket”, mert „nem lehet egyenlőség az áldozat és az agresszor között”. És azt mondta, arra kérte Ferencet, hogy szálljon be Ukrajna béketervébe.

10 pontos terv

„Beszéltem a békeformulánkról is, mint az egyetlen hatékony útról az igazságos béke eléréséhez,″ mondta Zelenszkij. Később az olasz állami televíziónak adott interjúban az ukrán vezető azt mondta, hogy a pápa „ismeri az álláspontomat. A háború Ukrajnában van, ezért Ukrajna tervének kell lennie” a béke megteremtéséhez.

Zelenszkij 10 pontos terve egy különleges bíróságot hozna létre az orosz háborús bűnök üldözésére. Emellett létrehozna egy európai-atlanti biztonsági architektúrát, amely garanciákat nyújtana Ukrajnának. Helyreállítaná Ukrajna megrongálódott energetikai infrastruktúráját, valamimt garantálná a biztonságot Európa legnagyobb zaporizzsjai atomerőműve körül.

A nap folyamán korábban Zelenszkij olasz tisztviselők ígéretet kapott mind a határozatlan idejű katonai és pénzügyi támogatásra, mind pedig az Ukrajna által dédelgetett, az Európai Unióhoz való csatlakozásra irányuló céljának erőteljesebb támogatására.

Forrás: cnbc.com

Képek forrása: shutterstock