Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 21

Figyelmeztet a guru – ideje felkészülni

„Mindenki a tőzsdék zuhanását várja. De mi van, ha inkább felfelé megyünk?”

Még nem jött el az ideje, hogy „bikává” váljunk, azonban a Barron’s szakértője szerint közel járhatunk hozzá. A piacok lélegzetvisszafojtva várják az áttörést. A Dow Jones Ipari Átlag 1.11 százalékot esett az elmúlt héten, a Nasdaq Composite Index 0.40 százalékkal csúszott lentebb, míg az S&P 500 0.29 százalékos csökkenéssel zárta a hetet. Az S&P 500 indexnek ez volt sorozatban a hatodik olyan hete, amikor 1 százaléknál kisebb mértékű elmozdulást láthattunk a hét végére. Úgy tűnik mintha a befektetők várnának valamire, ami eldöntheti az elkövetkező időszak kereskedési irányát.

„Mindenki a tőzsdék zuhanását várja. De mi van, ha inkább felfelé megyünk?” A múlt heti inflációs adatokra visszatekintve az látható, hogy a fogyasztói árindex áprilisban már a 10. egymást követő hónapban lassuló inflációt mutatott.

Federal Reserve
(www.shutterstock.com)

Ez nem csak a Federal Reserve számára jó hír, hanem a részvénypiac számára is. A Bespoke Investment Group adatai szerint, amikor az éves fogyasztói árindex legalább öt százalékponttal csökkent az előző évhez képest, akkor az S&P 500 átlagosan 14,9 százalékos hozamot ért el az elkövetkező 12 hónapban.

Az infláció lassulása arra is utalhat, hogy a Fed lazításba kezdhet. A határidős piaci árazás szerint jelenleg 90 százaléknál nagyobb a valószínűsége annak, hogy a Fed júniusban változatlanul tartja az alapkamatot az 5.0-5.25 százalék közötti célsávban. A júniusi Fed ülésig még sok minden változhat, a májusi inflációs és foglalkoztatási adatokat a kamatdöntőülés előtt fogják nyilvánosságra hozni.

Jonathan Golub, a Credit Suisse vezető amerikai részvénystratégája megjegyezte, hogy a részvények historikus adatok alapján jól teljesítettek akkor, amikor a Fed „szüneteltette a kamatemeléseket”. Az S&P 500 átlagosan 16.9 százalékos hozamot mutatott fel az utolsó kamatemelést követő 12 hónapban, míg az első kamatcsökkentést követő egy év alatt átlagosan 1 százalékot veszített értékből.

tőzsde
(www.shutterstock.com)

A befektetők azonban jelenleg még nincsenek egy potenciális rallyra felkészülve. A befektetők részvénykitettsége tavaly óta nem látott alacsonyságú szinten van. Azon jelek mellett, amelyek javulásra utalnak, bőven találunk aggasztókat is. A közel jövőben eldőlhet, hogy kinek volt igaza, „a befektetők, akik a következő esésre várnak, hogy majd ott beszálljanak, talán nem kapják meg ezt a lehetőséget.” – figyelmeztetett a guru.

Forrás: Marketwatch

Borítókép forrása: www.shutterstock.com

A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!