Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 21

Veszélyben a pénzünk? Szüneteltette a kifizetéseket a Binance

A Bitcoin árfolyama hétfőn tovább csökkent. Több mint 4 százalékot esett a kriptovaluta ezzel közel két hete nem látott szintre tért vissza az árfolyam. Az esés egyik fő oka az lehetett, hogy a Binance, a világ legnagyobb kriptotőzsdéje a hétvége során kétszer is ideiglenesen szüneteltette a Bitcoin kiutalásokat a platformról.

A piaci kapitalizáció alapján legnagyobb kriptovaluta, a Bitcoin árfolyama hétfőn 27.4 ezer dollár alá bukott, ami a CoinDesk adatai szerint április 26. óta látott legalacsonyabb szint. A kriptopénz lendületesen kezdte az évet, idén több mint 60 százalékos pluszban van a Bitcoin. Azonban a 2021-ben elért mindenkori csúcsához képest továbbra is körülbelül 60 százalékkal alacsonyabban vagyunk.

A Binance közölte, hogy a nagy mennyiségű függőben lévő tranzakció miatt kellett ideiglenesen leállítani a Bitcoin-kifizetéseket. A Binance szerint a felhasználók azóta már újra ki tudják venni a Bitcoin-jaikat a Binance platformjáról, így nem kell aggódniuk a pénzük biztonsága miatt.

Bitcoin dollár
(www.shutterstock.com)

Bankválság közepette – arany vagy Bitcoin?

Korábbi cikkünkben az arany vagy Bitcoin örök kérdéssel foglalkoztunk. A Bitcoin-nak még mindig megvan az esélye, hogy „a jövő aranyává” váljon, azonban az intézményi befektetők továbbra is a hagyományos nemesfémet részesítik előnyben.

A márciusban elkezdőd bankválság hatására a professzionális kereskedők és az intézményi nagybefektetők is jellemzően az arany kitettségük növelésébe kezdtek, valamint csökkentették a kriptovaluták iránti érdeklődést. – derült ki a J.P. Morgan elemzéséből.

arany
(www.shutterstock.com)

A J.P. Morgan szerint nagy az eltérés a kis- és a nagybefektetők között, azon kérdésben, hogy ki melyik instrumentumot preferálja. Március elejétől május első napjaiig az intézményi nagybefektetők jelentősen növelték a határidős arany ügyletekbe való kitettségüket. Mintegy 20 milliárd dollár értékű nettó long pozíciót építettek ki. Eközben a tőzsdén kereskedett alapokban tartott arany mennyisége – ami a lakossági aranyérdeklődés egyik mércéje – csak kismértékben emelkedett. A J.P. Morgan által elemzett adatok azt mutatják, hogy „a nagybefektetők nem vásároltak Bitcoin-t. Még annak ellenére sem, hogy a lakossági befektetők magasabbra hajtották az árakat.”

Forrás: Morningstar

Borítókép forrása: Shutterstock