Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 21

Az örök kérdés: arany vagy Bitcoin?

Az elmúlt időszakban rengeteget lehetett hallani, olvasni a nagy kérdésről: Bitcoin vagy arany? A nagybefektetők szerint azonban egyértelmű a válasz.

A Bitcoin-nak még mindig megvan az esélye, hogy „a jövő aranyává” váljon, azonban az intézményi befektetők továbbra is a hagyományos nemesfémet részesítik előnyben.

A márciusban elkezdőd bankválság hatására a professzionális kereskedők és az intézményi nagybefektetők is jellemzően az arany kitettségük növelésébe kezdtek, valamint csökkentették a kriptovaluták iránti érdeklődést. – derült ki a J.P. Morgan elemzéséből.

arany
(www.shutterstock.com)

Az aranyat a válságok elleni „biztos fedezetnek” tekintik, azonban mivel nem fizet kamatot, a magas kamatlábak esetén kevésbé vonzó befektetés. Azonban a bankcsődök hatására sokan újabb pénzügyi válságtól tartanak, valamint az incidens növeli annak is a valószínűségét, hogy a Federal Reserve lassítja a kamatemelések ütemét, esetlegesen csökkenti a kamatlábakat.

A Bitcoin ugyan nem rendelkezik több évtizedes történelmi múlttal, a kriptovaluta támogatói szerint hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, mint az arany. Ilyen például a korlátozott kínálat és a részvényekkel való alacsonyabb korreláció. Mindez egyes vélemények szerint az arany digitális helyettesítőjévé teheti a Bitcoint. A Bitcoin árfolyama durván 50 százalékkal ugrott meg, mióta az amerikai regionális bankok március elején elkezdtek meginogni.

Bitcoin
(www.shutterstock.com)

A J.P. Morgan szerint azonban nagy az eltérés a kis- és a nagybefektetők között, azon kérdésben, hogy ki melyik instrumentumot preferálja. Március elejétől május első napjaiig az intézményi nagybefektetők jelentősen növelték a határidős arany ügyletekbe való kitettségüket, mintegy 20 milliárd dollár értékű nettó long pozíciót építettek ki. Eközben a tőzsdén kereskedett alapokban tartott arany mennyisége – ami a lakossági aranyérdeklődés egyik mércéje – csak kismértékben emelkedett.

A J.P. Morgan által elemzett adatok azt mutatják, hogy „a nagybefektetők nem vásároltak Bitcoin-t, még annak ellenére sem, hogy a lakossági befektetők magasabbra hajtották az árakat.” Az intézményi bizalmatlanság egyik oka lehet, hogy a Bitcoin még csak 14 éve létezik, és még soha nem kellett szembenéznie súlyos bankválságokkal.

Forrás: Marketwatch

Borítókép forrása: Shutterstock