Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 24

Infláció – rárúgta az ajtót a kiskereskedelemre

Ma közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a kiskereskedelmi forgalom márciusi alakulását. Várható volt, hogy visszaesés lesz az előző márciusi forgalomhoz képest, végül pedig valóban egészen jelentős csökkenést tapasztalhattak a boltok. Úgy tűnik, hogy a magas infláció már nemcsak a nélkülözhető költések (például turizmus) visszaesésében mutatkozik meg.

Kiskereskedelem – 13,1 %-os esés

A KSH számai szerint idén márciusban 13,1 %-kal alacsonyabb volt a kiskereskedelmi forgalom, mint az előző év azonos időszakában, 2022 márciusában. Ráadásul jelentős visszaesést szenvedtek el az olyan alapvető szükségleteket biztosító kereskedelmi egységek is, mint az élelmiszer – és élelmiszerjellegű vegyesüzletek. Ebben a kategóriában éves szinten 10,3 %-os volt a visszaesés. Nagyot bukott a nem-élelmiszer kiskereskedelem is, ott 9,6 %-os csökkenést könyvelhettek el egy év alatt.

Az üzemanyag-kereskedelemben 29,3 %-os volt a visszaesés. Ehhez nyilvánvalóan hozzájárul, hogy tavaly márciusban még bőven érvényben volt a benzinárstop, és általában megfigyelhető Magyarországon, hogy az üzemanyagárak emelkedése valóban komolyan visszaveti az arra való keresletet. (Természetesen ez nemcsak rossz hír lehet, a környezetvédelmi szempontok alapján pozitív, ha a magas benzinárak miatt többen teszik le az autót, és használnak például jóval kevesebb egy főre vetített kibocsátással járó tömegközlekedési eszközt.)

Érződik az infláció

A kiskereskedelem ilyen mértékű zuhanása jól reprezentálja az évtizedek óta nem látott infláció hatásait. A reálkeresetek ugyanis hónapok óta esnek az előző éves bázishoz képest. A béremelkedés nem képes jelenleg tartani az ütemet az árak emelkedésével. Mindezek eredményeképpen a háztartásoknál kevesebb vásárlóerő lapul, amikor bevásárolni indulnak. Innen nézve meglepő is lenne, ha nem tapasztalnánk a kiskereskedelmi forgalom esését. A jó hír azonban az, hogy végül a kereslet visszaesése fogja elhozni az árak csökkenését – a magas inflációnak tehát végérvényben mindig a magas infláció vet véget.

Címlapkép forrása: Shutterstock