2024 október 04

Erősebb az amerikai munkaerőpiac a vártnál

Az Egyesült Államokban az elemzők által vártnál jóval több új munkahely jött létre áprilisban a nem mezőgazdasági ágazatokban, miközben a munkanélküliségi ráta 3,4 százalékra csökkent a márciusi 3,5 százalék után.

Az amerikai munkaügyi minisztérium statisztikai hivatala, a Bureau of Labor Statistics (BLA) pénteken ismertetett adatai szerint a teljes, mezőgazdasági ágazaton kívül foglalkoztatottak száma 253 ezerrel nőtt áprilisban a márciusi 165 ezer után, jelentősen meghaladva az elemzői várakozások átlagában szerepelő 180 ezret.

Az áprilisi munkanélküliségi ráta 3,4 százalékra csökkent a márciusi 3,5 százalék után, szemben a 3,6 százalékra számító elemzői előrejelzéssel. A januárival megegyező áprilisi munkanélküliségi ráta közel 54 éve a legalacsonyabb az Egyesült Államokban. A munkaerőpiaci részvételi arány 62,6 százalékon stagnált áprilisban.

Az átlagos órabér 4,4 százalékkal haladta meg a tavaly áprilisit, márciusban kisebb mértékű, 4,3 százalék volt a növekedés. Az elemzők előzetesen 4,2 százalékos bővülésre számítottak. Az átlagos órabér 0,5 százalékkal nőtt havi összehasonlításban, márciusban kisebb mértékű, 0,3 százalék volt a növekedés. Az elemzők előzetesen áprilisra is 0,3 százalékos havi szintű bővülést vártak. A heti átlagos munkaidő 34,4 óra volt áprilisban az előző havival és az elemzői várakozások átlagában szereplővel megegyezően.