Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 21

Újabb két amerikai bank a pácban – Őket is bekebelezik?

Hétfőn a legnagyobb amerikai bank vezetője Jamie Dimon azt nyilatkozta, hogy vége a bankkrízisnek. Persze hozzátette, hogy kisebb-nagyobb bukkanók még lehetnek. A JPMorgan CEO-jának eddig be is jött az előrejelzése.

PacWest

A közepes méretű amerikai hitelezők helyzete úgy látszik nem oldódott meg. A Beverly Hills-i székhelyű PacWest Bancorp lett a legújabb bank, amely a lehetséges összeomlás szélén tántorog.

A PacWest közleményben közölte, hogy „több potenciális partner és befektető” is megkereste a pénzügyi mentőöv biztosítása érdekében, hozzátéve, hogy ezek a tárgyalások folyamatban vannak.

Az ajánlatok azután érkeztek, hogy a bank részvényei több mint 50%-kal estek a zárás utáni kereskedésben. A Bloomberg a helyzetet jól ismerő személyekre hivatkozva azt írta, hogy a PacWest egy pénzügyi tanácsadóval dolgozik egy esetleges szétválás vagy tőkeemelés lehetőségének vizsgálatán.

Western Alliance

Éppen két héttel ezelőtt a Western Alliance vezérigazgatója, Ken Vecchione azt mondta az elemzőknek, hogy „visszatért a nyugalom”. Ezt azután jelentette ki, hogy intézménye 6 milliárd dollárnyi betétet veszített a bankpánik során.

Azt jósolta, hogy a betétek negyedévente 2 milliárd dollárral fognak nőni, amit a bank szerda esti közleményében megerősített. „Volt egy pont, amikor bármi történt velük, az minket is érintett. De úgy gondolom, hogy mostanra már elkülönültünk”.

Szakadó részvények

A PacWest és a Western Alliance is jóval kisebb, mint a First Republic. Az 1999-ben alapított PacWest december 31-én az ország 53. legnagyobb bankja volt. Az 1994-ben alapított Western Alliance ugyanebben az időszakban a 40. legnagyobb volt.

Mind a két bank árfolyama zuhanórepülésbe kezdett a hét közepén, hasonlóan a First Republic Bankhoz, melyet hétvégén végül a JPMorgan Chase vásárolt meg.

A befektetők tartanak attól, hogy ez a két bank lehet a következő áldozata a betétmeneküléseknek és a félelemtől fűtött piacnak.

Too big to fail, vagy inkább too small to survive?

Az elmúlt hónapokban egy dolog biztosan kiderült. A kis bankok veszélyben vannak, nem a működésük vagy a stratégiájuk miatt, hanem a betétetesek menekülése okán.

A trend, ami egyre több kisebb amerikai bankot sodor a csőd szélére pedig hatalmas lehetőségeket kínál olyan szereplőknek, mint a JPMorgan. Amerika legnagyobb pénzügyi intézményei könnyűszerrel felvásárolják töredék áron a kisebb bankokat, ezzel lényeges előnyhöz és könnyen megtérülő befektetéshez jutva.

A kérdés, hogy meddig mehet ez így és mikor jön el az a pont, amikor a szabad verseny is megsínyli ezt a piaci tendenciát.

Forrás: yahoo finance, investing.com

Borítókép forrása: shutterstock