2024 október 04

Csökkentek a termelői árak az euróövezetben és az EU-ban is

Az elemzők által vártnál minimálisan kisebb mértékben csökkentek áprilisban a termelői árak az euróövezetben havi szinten az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat honlapjára csütörtökön felkerült adatok szerint.

Az euróövezet termelői árai márciusban 1,6 százalékkal csökkentek februárhoz képest, amikor 0,4 százalékos csökkenést jegyeztek fel januárral összevetve. A termelői árcsökkenést elsősorban az energiaárak 4,8 százalékos esése váltotta ki a februári 1,6 százalék csökkenés után. Az energiaárak nélküli termelői áremelkedés a februárival megegyező, 0,2 százalék volt. Az Európai Unióban a termelői árak márciusban 1,5 százalékkal csökkentek februárral összevetve, amikor 0,6 százalék volt a havi csökkenés. Az EU-ban az energiaárak 4,4 százalékkal csökkentek márciusban a februári 2,1 százalék csökkenés után.

Az energiaárak nélküli termelői áremelkedés 0,2 százalék volt ugyanúgy, mint februárban. Éves szinten az euróövezetben a termelői áremelkedés 5,9 százalékra mérséklődött márciusban a februári 13,3 százalék után. Az energiaárak emelkedése márciusban 0,7 százalékra fékeződött a februári 17,6 százalékról, az energiaárak nélküli termelői áremelkedés 8 százalékra mérséklődött a februári 10,2 százalékról. Az EU-ban az éves szintű termelői áremelkedés 7 százalékra lassult a februári 14,5 százalékról. Az energiaárak növekedése a februári 20,2 százalékról márciusban 3 százalékra mérséklődött. Az energiaárak nélküli termelői áremelkedés 8,3 százalék volt a februári 10,6 százalék után – közölte a távirati iroda.