Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 28

Olaj – Komoly drágulással fenyegettek, mégsem azt kaptuk

Rég találkoztunk ilyen jelenséggel az olaj piacán. A referenciaértékek árfolyama ugyanis zsinórban a hatodik veszteséges hónapot zárta. Bár ezen időszak alatt nem következett be brutális zuhanás, mégis a WTI 10, a Brent pedig 14 dolláros veszteséget szedett össze. Inkább egy lassú de biztos csökkenésről van szó, amelyet rengeteg oldalazás szakít meg. A ralik jelenléte sem idegen. A legutóbbi rali az OPEC április elején meghozott döntése után következett be. Ekkor ugyanis a legnagyobb olajtermelő országok meglepő lépésre szánták el magukat. Bejelentették ugyanis, hogy több, mint napi 1 millió hordóval csökkentik a termelésüket. Az elemzői előrejelzéseket ez teljesen megborította, hiszen hordónként közel 100 dollárra tolta fel az elemzők várakozását. A szakértők szerint a bullish trendre várni kell. A szélesebb körben elterjedt pénzügyi zavarok erősen korlátozták a szentiment javulását. Ezen felül a kínálati szűkösség okozta bizonytalanságot teljesen elnyomták a recessziós aggodalmak. Ez viszont jót tett a benzinnek is, hiszen az elmúlt időszakban a kutakon is jelentős csökkenéssel találkozhattunk.

(www.shutterstock.com)

Mély pesszimizmus uralja az olajpiacokat, ellenben a dollár erősödik

„Az olajpiacok csillogása a hónap végére teljesen elhalványult, és úgy gondoljuk, hogy ez elsősorban a makro kilátásokkal kapcsolatos mély pesszimizmust tükrözi,” jelezték a Barclays elemzői. Kritikus adatokra vár a piac, a héten ugyanis sor kerül a Fed találkozóra, ahol eldől a következő kamatemelés sorsa. A piac arra számít, hogy egy újabb 25 bázispontos emelést fog bejelenteni a Fed, ez viszont tovább növelné a recessziós aggodalmakat, és úgy tűnik ez most nagyobb erővel hat az olaj árfolyamára, mint bármi más. Itt volt ugyanis az OPEC döntés, a kereslet ismét erősödött Indiában, Kína folyamatosan éledezik a több éven át tartó korlátozásokból. Mindez bullish hangulatra engedne következtetni, amely az év második felére akár valósággá is válhat, azonban előtte még le kell döntenünk a makroaggodalmak nagyfalát.

A múlt hét második felében jelentősen megugrott az olaj árfolyama, miután csütörtökön Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes kiegyensúlyozottnak minősítette az olajpiacokat. Ennek köszönhetően mérséklődtek a heti veszteségek. Novak azt is hozzátette, hogy a vezető olajtermelők OPEC csoportja nem látja szükségét további olajkibocsátás-csökkentéseknek, de bármikor képes módosítani politikáján.

Forrás: cnbc.com; reuters.com

Címlapkép: Shutterstock