2024 október 05

Ömlik az olaj az Adrián át

Adria kőolajvezeték horvátországi szakaszát üzemeltető Janaf vállalat az év első három hónapjában 35,8 millió euró összbevételt könyvelt el. 38 százalékkal többet, mint az előző év ugyanezen időszakában. Nettó nyeresége 15,1 millió euró volt, 68 százalékkal több, mint 2022 első negyedévében – közölte a cég.

Tovább növelnék kőolajszállítást az Adrián

A Janaf nemrég jelezte: kész tovább növelni kőolajszállítási és raktározási kapacitásait az Adrián, ha arra piaci kereslet mutatkozik. A zágrábi székhelyű, többségében állami tulajdonban lévő vállalat üzemelteti az 1974 és 1979 között megépült horvát olajvezetéket. A hazai és külföldi felhasználók számára is lehetővé teszi a nyersolaj szállítását. Tevékenységének kisebbik részét az olaj és az olajszármazékok raktározása, valamint a folyékony rakomány átrakodása teszi ki.

A társaság teljes bevétele 17,1 százalékkal volt több a tervezettnél, az üzleti bevételek pedig az összbevétel 98,2 százalékát tették ki. Az alaptevékenységből – kőolajszállításból, olaj és olajszármazékok tárolásából – származó bevételek 34,9 millió euróra nőttek, 37,2 százalékkal haladták meg a tavalyit. A bevétel 71,2 százaléka Horvátországon kívülről származott. A kiadások 17,3 millió eurót tettek ki. 16,9 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakát. Ezt elsősorban az áram drágulásával magyarázott a cég – ismertette a távirati iroda.

Mediterrán olajipari csoport

A Janaf tagja a mediterrán olajipari csoportnak, a MOIG-nak (Mediterranean Oil Industry Group).