2024 október 04

Ötödik hónapja csökken az ipari termelés Horvátországban

Márciusban immár ötödik hónapja csökkent az ipari termelés Horvátországban, ami a gazdaság lassulását jelzi – közölte a horvát statisztikai hivatal (DZS) pénteken.

Márciusban az ipari termelés volumene 0,7 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, februárhoz képes ugyanakkor 1,2 százalékkal volt nagyobb. Márciusban 2022 azonos hónapjához viszonyítva a köztes termékek gyártása 7,5 százalékkal, a tartós fogyasztási cikké 6,2 százalékkal és az energiáé 0,8 százalékkal csökkent. A tőkejavak ipari termelése ugyanakkor 5,8 százalékkal, a nem tartós fogyasztási cikkeké pedig 4,3 százalékkal nőtt. Az idei év első három hónapjában 1,7 százalékkal maradt el az ipari termelés az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Az ipari termelés ötödik egymást követő havi visszaesése, valamint a kiskereskedelmi forgalom csökkenése márciusban a gazdasági növekedés további lassulását jelzik az idei első negyedévben. A tavalyi utolsó negyedévben éves szinten 4 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP). Ez sorrendben hetedik negyedév volt, amikor bővült a horvát gazdaság a koronavírus-válság óta, de lassabban, mint az azt megelőző negyedévben, amikor 5,2 százalékkal nőtt a GDP – közölte a távirati iroda.