2024 október 04

A franciák is küzdenek az inflációval

Franciaországban gyorsult a fogyasztói áremelkedés áprilisban éves összevetésben.

Az INSEE francia statisztikai hivatal előzetes adatként azt közölte, hogy áprilisban 5,9 százalékra gyorsult az infláció éves szinten a márciusi 5,7 százalék után. Elemzők 5,7 százalékos áprilisi inflációra számítottak. Az INSEE szerint a fogyasztói áremelkedés gyorsulását elsősorban az energiaárak és a szolgáltatások árának erősebb ütemű növekedése okozta. Éves szinten az élelmiszerárak 14,9 százalékkal nőttek áprilisban a márciusi 15,9 százalék után, az energiaárak emelkedése ugyanakkor 4,9 százalékról 7,0 százalékra gyorsult.

A feldolgozóipari termékek árnövekedése 4,7 százalékra lassult az egy hónappal korábbi 4,8 százalékról, míg a szolgáltatások 3,2 százalékkal drágultak a márciusi 2,9 százalék után. Áprilisban a fogyasztói árak 0,6 százalékkal nőttek márciushoz képest, amikor 0,9 százalékos emelkedést regisztráltak. Az elemzői várakozások átlagában 0,4 százalékos havi szintű fogyasztói áremelkedés szerepelt áprilisra. Az uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált fogyasztói árindex (HICP) 6,9 százalékra emelkedett éves szinten áprilisban Franciaországban a márciusi 6,7 százalékról. Szakértők 6,6 százalékos áprilisi francia éves szintű HICP-adattal számoltak.

Az uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált fogyasztói árindex (HICP) 0,7 százalékra csökkent havi szinten áprilisban Franciaországban a márciusi 1,0 százalékról. Az elemzők 0,4 százalékos áprilisi francia havi szintű HICP-adattal számoltak – közölte a távirati iroda.