Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 24

Osztalék és infláció – mi köze egymáshoz?

Sorra szavazzák meg a nagy magyar tőzsdei vállalatok közgyűlései, hogy a tavalyi üzleti év után mekkora osztalék illeti meg a tulajdonosokat. Az, hogy végül a menedzsment mekkora osztalék kifizetését javasolja, számos tényezőtől függ egyszerre. Ezek közé sorolható az, hogy a cégnek vannak-e jelentős növekedési, akvizíciós, vagy pedig beruházási tervei. Amennyiben igen, akkor az osztalék várhatóan nem lesz túl magas, hiszen a megtermelt eredményt szükséges az új projektekbe visszaforgatni.

Ugyanígy számít az is, hogy a menedzsment várakozásai szerint milyen kockázatokkal kell szembesülnie a következő időszakban az adott társaságnak. Ha ugyanis jelentős esély van rendkívüli, negatív tételekre, akkor szintén érdemes lehet tartalékolni a nehezebb időkre. De ez fordítva is igaz. Az eredménytartalék terhére akkor is fizethet egy vállalat osztalékot, ha előző évben negatív adózás utáni eredményt ért el. Ez jellemzően akkor szokott megtörténni, amikor a kilátások kiválóak, ezért lehetőség van a korábbi tartalékokból is a részvényesek javadalmazására egy gyengébben sikerült üzleti év ellenére is.

Osztalék – függhet az inflációtól

Van azonban egy egyéb tényező, ez pedig az, hogy a cégben tartva, vagy a befektetőknek kifizetve hasznosul jobban a megtermelt eredmény. Erre pedig még messze nem csak a vállalat teljesítménye, tervei, saját tőke arányos megtérülése hat. Ha például magas az infláció, mint jelenleg is, az a magas osztalék mellett lehet érv. A magas infláció ugyanis jellemzően a kamatok meredek emelkedését hozza magával, ahogyan ezt most Magyarország esetében is láthatjuk. A kockázatmentesen elérhető hozam nagysága tehát nagyot nő, gondoljunk csak arra, hogy néhány éve még az 5 %-ot fizető állampapír volt a sztár, ma pedig már 16 %-os induló kamatozással is befektethetünk.

Ha a befektetők megkapják az osztalékot, bőven tudnak tehát mit kezdeni vele, meglehetősen magas megtérülés mellett van lehetőség a pénz további kamatoztatására. Így viszont a cégeknek, ha nem akarnak magas osztalékot fizetni, be kell bizonyítsák, hogy a fentebbi hozamnál is többet ér el a vállalati tőke, amennyiben a cégben marad.

Címlapkép forrása: Shutterstock