2024 október 04

Ő sem omlott össze – Deutsche Bank

A nemrég még halálra ítélt Deutsche Bank közzétette negyedéves jelentését. A számok alapján elmondható a bankról, hogy kilábalt abból a viharos időszakból, amibe egyrészt önmaga, másrészt a piac sodorta.

Jobb a vártnál

A részvényeseknek tulajdonítható nettó nyereség kényelmesen meghaladta a Reuters elemzői körében végzett felmérés által készített 864,54 millió eurós konszenzusos előrejelzést. A 2022-es első negyedévi 1,06 milliárd euróhoz képest is emelkedett. Ezzel a német hitelező zsinórban 11. egymást követő negyedévben ért el nyereséget.

Lezárult a 2019-ben megkezdett átfogó szerkezetátalakítási tervs is, amelynek célja a költségek csökkentése és a nyereségesség javítása volt.

Stratégia mindenek felett

„Az első negyedéves eredményeink bizonyítják a stratégiánk relevanciáját ügyfeleink számára, és jelzik, hogy jó úton haladunk a 2025-re kitűzött céljaink teljesítése vagy túlteljesítése felé” – mondta Christian Sewing vezérigazgató.

„Stratégiánk végrehajtását több ma bejelentett intézkedéssel kívánjuk felgyorsítani: a működési hatékonysággal kapcsolatos ambícióink emelésével, a tőkehatékonyság fokozásával a hozamnövelés és a részvényesi osztalékfizetés támogatása érdekében, valamint a bevételnövekedési céljainkat meghaladó lehetőségek megragadásával”.”

Csökkenő betétek

A csütörtöki jelentés mindazonáltal azt mutatta, hogy a betétállomány a negyedév során 592 milliárd euróra csökkent a 2022 végi 621,5 milliárd euróról. A bank szerint a csökkenést „a megnövekedett árverseny, az előző két negyedév megemelkedett szintjéről való normalizálódás és a negyedév végi piaci volatilitás okozta”.

A Deutsche vállalati banki nettó bevételei 2 milliárdot tettek ki a negyedévben, ami 35%-os növekedés az előző év azonos időszakához képest, és a legmagasabb negyedéves érték az átalakítási program elindítása óta. A fő hajtóerő a nettó kamatbevétel volt, amely 71%-kal nőtt.

Leépítés, optimalizálás

A bank azonban az ügyfélkörrel nem foglalkozó alkalmazottak leépítését is jelezte. Emellett a befektetési banki bevételek a vártnál élesebb, 19%-os visszaeséséről számolt be.

„A bank jelenleg további hatékonysági intézkedéseket hajt végre a front office és az infrastruktúra területén” – áll a jelentésben.

„Ezek közé tartozik az ügyféllel nem szembesülő területeken történő munkaerő-felvétel szigorú korlátozása, a vezetői rétegek célzott csökkentése, a jelzáloghitel-platform racionalizálása és az oroszországi technológiai központ további leépítése.”

A Deutsche emellett 2022 utolsó negyedévében 1,8 milliárd eurós nettó nyereséget ért el, ami messze felülmúlta a várakozásokat. Ezzel 5 milliárd euróra emelte a bank éves nettó eredményét.

Forrás: cnbc.com

Képek forrása: shutterstock