Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 21

Az elektromos autózás drasztikus hatással lehet az olaj iránti keresletre

Az IEA szerint az elektromos autózás térhódításának következményeképpen 2030-ra napi szinten mintegy 5 millió hordóval kevesebb olajra lesz igény.

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) által szerdán közzétett jelentés szerint az elektromos járművek az idei év során a globális járműpiacnak durván az egy ötödét is megszerezhetik. A jelentés szerint az elektromos járművek értékesítési számai az idén várhatóan 35 százalékkal nőnek, ezzel elérik a 14 milliót darabot. Ez a globális járműpiac 18 százalékát tenné ki, szemben a 2020-ban látott csupán 4 százalékkal.

Az IEA előrejelzései szerint a belső égésű motorral szerelt autókról az elektromos autókra való átállás következtében legalább napi ötmillió hordóval csökkenhet a globális olajkeresletet. Ez komoly fejtörést okozhat az olajpiaci szereplőknek.

olaj
(www.shutterstock.com)

A világszerte eddig forgalomba helyezett összes elektromos autónak több mint fele Kínában került bejegyzésre. Az ország a globális akkumulátorgyártást is uralja. 2022-ben az elektromos autók értékesítésének 60 százaléka Kínához volt köthető.

Továbbra is a SUV és a nagyméretű modellek kapósak az EV-k piacán. Európában és Kínában ezek a modellek teszik ki az értékesített EV-k mintegy kétharmadát. Az Amerikai Egyesült Államokban pedig még ettől is nagyobb az igény az elektromos SUV modellek iránt.

A feltörekvő és fejlődő országokban is egyre nagyobb lehet az elektromos járművek szerepe. A tanulmány szerint 2022-ben az Indiában forgalomba helyezett háromkerekű járművek több mint fele elektromos hajtással volt szerelve.

Forrás: Reuters

Borítókép forrása: Shutterstock