Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 23

Fizetés – jobban keresel, mint a legtöbb magyar?

Ma reggel közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a kereseti adatokat 2023 februárjára vonatkozóan. Tovább nőtt az átlagos fizetés az előző évhez képest, főleg, ha az egyedi hatásokat kiszűrjük. Az infláció azonban közbeszólt, a reálkeresetek végül csökkentek Magyarországon tavalyhoz képest.

366 400 – átlagos nettó fizetés

A KSH adatai szerint a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 531200 forint volt februárban, ami egy év alatt 0,8 %-os növekedés. A nettó átlagkereset 366400 forintra emelkedett, ami 1,2 %-os növekedésnek felel meg 2022 februárjához képest. Ha a 2022 februárját érintő fegyverpénzt kiszűrjük, akkor viszont éves szinten 14,8 %-os, illetve 15,2%-os volt az átlagos fizetés növekedése. Folytatódik tehát a nominális bérek további emelkedése hazánkban, már régóta két számjegyű a fizetés éves szintű növekedése.

A reálkeresetet nézve azonban már más a helyzet. Az éves infláció ugyanis elvitte a bérnövekedést, a reálkereset 19,6 %-kal csökkent, de a fenti, egyedi hatást kiszűrve 7,8 %-al csökkent a reálbér. Ennyivel kevesebbet ér tehát a magyarok fizetésének vásárlóereje egy év távlatából, még akkor is, ha a bankszámlánkon a fizetés emelkedést vehetjük észre. Mindez pedig csökkentheti a fogyasztók keresletét is, ami egyébként látszik is a kiskereskedelmi forgalom alakulásában az utóbbi hónapokban.

Mediánkereset – irányadó lehet

Az átlagkereset úgy számolható ki, hogy a hónapban megkeresett összes pénzt elosztjuk az azt megkeresők számával. Ez viszont nem mutatja meg pontosan, hogy mi magunk hogyan helyezkedünk el a fizetés szempontjából. Erre a medián érték a megfelelő. A medián fizetésnél a magyarok fele kevesebbet keres, a másik fele pedig többet keres. A bruttó mediánkereset februárban 423400 forint volt, a nettó mediánkereset pedig 295600 forintot tett ki. Egy nettó 300 ezer forintos fizetéssel tehát az adatok szerint többet keresünk, mint az ország fele úgy, hogy nagyon messze van a bérünk az átlagbértől.