2024 október 04

Óriások színpadán – egy konfliktus globális következményei

Támadásra számítanak a szakértők a Tajvan felett uralkodni kívánó Kínától a közeljövőben. Kína hosszú ideje szeretné már kontroll alá hajtani a szigetországot, azonban az elmúlt nyolc hónapban a helyzet erősen eszkalálódott. Tovább rontja a kilátásokat, hogy egy esetleges háború esetén az Egyesült Államoknak is érdekében lenne Tajvan függetlenségének fenntartása. Amerika belépése a harcokba katasztrofális következményekkel járna. Ezzel valószínűleg Kína is tisztában van azonban nem lehet tudni, hogy pontosan mi is jár a nagyhatalom fejében. Már most is iszonyatos katonai erőt képvisel Kína. Xi Jinping nagy terve, hogy a Kínai Népi Felszabadító Hadsereget a 21. század közepére teljes mértékben világszínvonalú erőkké alakítsa át. A tajvani külügyminiszter ennél sokkal korábbra, 2027-re datálja Kína invázióját.

(www.shutterstock.com)

A változások, amikkel szembe kell néznünk

Azzal mindenkinek számolni kell, hogy a konfliktusnak világot rengető következményei lehetnek. Xi szoros partnerséget alakított ki Putyinnal, és az orosz-ukrán háború rengeteg tanulsággal szolgálhat számára. Az oroszok inváziója alapjaiban rengette meg a világkereskedelmet, főleg az energia piacán. A gáz- és olajexportok komoly változásokon mentek át az elmúlt egy évben. Ha Kína és Tajvan között is kirobbanna egy háború, az James Cleverly brit külügyminiszter szerint romba döntené az amúgy is labilis világkereskedelmet.

Tajvan komoly fenyegetésnek érzi a hadgyakorlatokat

A harci felkészültség növelésének érdekében Kína fokozta a katonai gyakorlatok számát. Ezen gyakorlatok során azonban a kínai csapatok egyre közelebb kerültek Tajvanhoz. Sokan úgy vélik, hogy a sziget elfoglalását szimulálják ezekkel a gyakorlatokkal, és már csak idő kérdése, hogy egy valós támadást is elindítson Kína. James Cleverly a félvezető ipar várható megsemmisülésének globális hatásaira figyelmeztetett. Hozzátette, hogy a világ konténerszállító hajóinak mintegy fele áthalad a Tajvani-szoroson, Európába és a világ távoli sarkaiba tartó árukkal megrakva. Ez miatt aztán a status quo megváltoztatása komoly következményeket vonhat maga után. Nem beszélve arról, hogy egy kínai támadás az Egyesült Államokat is behúzhatja a háborúba. Már Európa figyelme is a Tajvani-szorosra irányult. Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője szerint az EU-tagállamoknak hadihajókat kell telepíteniük a Tajvani-szoros járőrözésére, hogy megakadályozzák Peking katonai agresszióját. A mostani helyzetben a legkisebb szikra is végzetes láncreakciót indíthat el.

Forrás: theguardian.com; politico.eu

Címlapkép: Shutterstock