Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 24

A tehetős államok egyre inkább rá vannak szorulva a bevándorlásra

Az elöregedő társadalmakkal rendelkező magas- illetve közepes jövedelmű államoknak egyre több külföldi munkaerőre van szükségük – ismertette a washingtoni székhelyű Világbank kedden ismertetett jelentésében.

A dokumentum szerint a rohamos demográfiai változások egyre szükségesebbé teszik a migrációt, ami globális versengéshez fog vezetni a munkaerőért és a szaktudásért. A Világbank felhívta a figyelmet arra is, hogy számos ország csak külföldről érkező munkaerővel lesz képes fenntartani gazdaságát és társadalombiztosítási rendszerét. „Világszerte a bevándorlás erős fejlesztési hajtóerőnek bizonyult, ami több száz millió ember, a családjaik, és az őket befogadó társadalmak életét is jobbá tette” – írták a jelentés összeállítói.

Hangsúlyozták, hogy amennyiben a migrációt megfelelően irányítják, akkor az javítja a jólétet. A jelentés szerint a magas és közepes jövedelmű országok társadalmai gyors iramban öregszenek. „Az alacsony jövedelmű országok lakossága növekszik, de a fiatal emberek úgy lépnek a munka világába, hogy nem rendelkeznek megfelelő képesítéssel a globális munkaerőpiacon” – olvasható a dokumentumban. A Világbank mindemellett kiemeli, hogy ugyan a célországok előjoga szabályozni a bevándorlást, de a migránsok kitoloncolása, illetve elutasítása „embertelen bánásmódhoz vezethet”. A nemzetközi pénzügyi szervezet ezért a migráció jobb szabályozását szorgalmazza.

Borítókép forrása: Shutterstock