Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 21

Nyolcéves csúcson az euró

Hétfőn az euró 8 éves csúcsot ért el a japán jennel szemben.

Az euró 2014 decembere óta a legmagasabb szintet érte el hétfőn a japán jennel szemben. Úgy tűnik, hogy az Európai Központi Bank és a Bank of Japan monetáris politikája közötti eltérő nézőpontok nagyban befolyásolják a kereskedők hangulatát.

Míg a Bank of Japan új elnöke, Kazuo Ueda továbbra is megerősíti azon álláspontot, hogy a japán központi bank elkötelezett a hosszú ideje tartó laza jegybanki politika fenntartása mellett. Addig az euróövezet vezető döntéshozói további kamatemeléseket sürgetnek a régió inflációjának megfékezése érdekében.

Isabel Schnabel, az Európai Központi Bank Igazgatóságának tagja a Politico című lapnak adott, a bank honlapján hétfőn közzétett interjúban kijelentette, hogy a májusi 50 bázispontos kamatemelés „nem zárható ki”. Schnabel, hozzátette, hogy túl korai lenne „győzelmet hirdetni az inflációval szembeni csatában”. Az EKB döntéshozója azt is elmondta, hogy a központi bank legutóbbi előrejelzései szerint az euróövezetet várhatóan nem éri recesszió. „Egyelőre nincsenek különösebb jelei a gazdasági folyamatok gyengülésének” – magyarázta.

Az elkövetkező két hétben várhatóan mindkét központi bank, a Bank of Japan és az Európai Központi Bank is megtartja a májusi kamatdöntő ülését.

Az EUR/JPY kurzus jegyzése délután negyed 5 körül több mint 0.7 százalékos emelkedést követően elérte a ¥148.44 szintet. Erre utoljára 2014 decemberében volt példa. Az amerikai dollár ugyanebben az időszakban mintegy 0.4 százalékot erősödött a japán jenhez képest.

Forrás: Teletrader

Borítókép forrása: Shutterstock