2024 október 04

Nőtt a tajvani TSMC nyeresége

Szerényen, 2,1 százalékkal nőtt a tajvani TSMC félvezetőalkatrész-gyártó vállalat adózott eredménye a március végével záródott idei első három hónapban éves szinten.

A világ legnagyobb szerződéses félvezetőgyártója, egyebek között az Apple és a Qualcomm beszállítója csütörtökön azt közölte, hogy az adózott eredménye 206,9 milliárd tajvani dollárra (6,76 milliárd amerikai dollár) emelkedett az egy évvel korábbi 202,73 milliárd tajvani dollárról. A profit mintegy 30 százalékkal volt kisebb a tavalyi utolsó negyedévinél, amikor a TSMC rekordnyereséget ért el. Elemzői vélemények átlagában szerényebb, 192,8 milliárd tajvani dollár adózott eredmény szerepelt az idei első negyedévre.

Amerikai dollárban számítva a TSMC negyedéves bevétele 4,8 százalékkal 16,72 milliárd dollárra csökkent éves összevetésben, és 16,1 százalékkal elmaradt a tavalyi negyedik negyedévitől. A cég bevételének 44 százalékát adták a számítógépes és 34 százalékát az okostelefonokban alkalmazott chipek. Kína részesedése a TSMC negyedéves bevételében 15 százalékra nőtt a tavalyi utolsó negyedévi 12 százalékról, míg Észak-Amerika részesedése 69 százalékról 63 százalékra mérséklődött. A TSMC azzal számol, hogy a folyó második negyedévben a bevétele 15,2-16 milliárd dollár lesz – közölte a távirati iroda.