Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 21

Report előtt vág árat a Tesla – Béka lehet a levesben?

A Tesla ismét csökkentette a Model Y és Model 3 járműveinek árait az Egyesült Államokban – derült ki a honlapján kedden késő este. Ezzel együtt, ez már a hatodik alkalom, hogy idén olcsóbbá teszi modelljeit. A befektetőket azonban aggodalom tölti el, hiszen a haszonkulcs bőven megszenvedheti az elérhetőséget.

Kellenek a számok

A Tesla, szerdán (vagyis ma) számol be a januári-márciusi negyedév eredményeiről. A Model Y „Long range” és „performance” járműveinek árát egyenként 3000 dollárral, a Model 3 hátsókerekes modelljének árát pedig 2000 dollárral, 39 990 dollárra csökkentette.

Az Elon Musk vezette vállalat idén eddig 11%-kal redukálta az alap Model 3 és 20%-kal az alap Model Y amerikai árait. A döntések válaszul szolgálhatnak az USA új jogszabályainak bevezetésére, melyek korlátozzák az elektromos autók adókedvezményét.

A vállalat a közelmúltban Európában, Izraelben és Szingapúrban, valamint Japánban, Ausztráliában és Dél-Koreában is csökkentette az árakat. Ezzel kiterjesztve a Kínában januárban indított kedvezményes akciót, a kereslet ösztönzése érdekében.

shutterstock

Megszenvedheti a jelentés?

Ennek ellenére a Tesla e hónap elején 4%-os szekvenciális növekedést jelentett az első negyedévben, ami jóval kisebb, mint a negyedik negyedévi 17,8%-os szekvenciális növekedés.

Ezzel együtt az agresszív árcsökkentés aggodalmakat is felvetett az texasi székhelyű vállalat iparágvezető haszonkulcsával kapcsolatban.

Miközben a Tesla várhatóan 24,2%-kal, 23,29 milliárd dollárra növeli az első negyedéves árbevételét az előző év azonos időszakához képest, az elemzők átlagos profitbecslése mintegy 2,4%-kal csökkent az elmúlt három hónapban a Refinitiv adatai szerint. A Tesla részvényárfolyama idén keddig árnyalatnyival kevesebb, mint 50%-ot emelkedett.

Forrás: reuters.com

Képek forrása: shutterstock