Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 21

Nagyot ment a kínai EV gyártó

Az XPeng részvényei meredek emelkedésbe kapcsoltak, miután a kínai EV gyártó „lenyűgöző költségmegtakarítást” vár az új technológiájától.

Mozgásban az XPeng:

A kínai elektromos autógyártó részvényei hétfőn „az égbe szöktek”, miután a vállalat részletezte az új technológiai platformmal kapcsolatos terveit. A törekvés várhatóan jelentősen csökkenteni fogja az XPeng költségeit.

Az XPeng egy vasárnapi közleményben arról számolt be, hogy a Smart Electric Platform Architecture 2.0 a jövőbeli modellek kutatási és fejlesztési ciklusát 20 százalékkal rövidíti le, valamint a gyártási költségeket is jelentősen csökkenti.

Ha valóban áttörést tudna okozni az XPeng új technológiája az a gyártó és az EV szektor egészére is pozitív hatással lehetne. Az elektromos járművek gyártási költségei még mindig magasabbak, mint a belsőégésű motorral szerelt autóké. Az EV-ket azonban olcsóbb fenntartani, a töltéshez szükséges áram jelenleg sokkal olcsóbb, mint a benzin.

Az XPeng részvényei közel 15 százalékos pluszba fordultak hétfőn a hírek hatására.

A kínai EV gyártó részvényeinek jól jön a lendület. A szállítások ugyanis kezdtek elmaradni a versenytársakétól. Az XPeng az első negyedévben havonta átlagosan körülbelül 6000 darab elektromos autót szállított le. Míg a 2 legnagyobb kínai kihívója, a Li és a NIO havonta átlagosan 17 500, illetve 10 000 darab elektromos járművet szállított le az elmúlt 3 hónapban.

(www.marketwatch.com)

A tavalyi év azonos periódusában az XPeng havonta körülbelül 11 500 darab járművet tudott leszállítani, míg a Li Auto és a NIO ekkor még csak 10 500, valamint 8 500 darabos havi átlagos leszállításról számolt be.

Forrás: Marketwatch

Borítókép forrása: Shutterstock