2024 október 04

Tanítsd meg a nagyit netezni, válassz neki egy megfelelő laptopot!

A gyorsuló világgal mindenkinek lépést kell tartania, ha nem akar lemaradni, és sokszor a kapcsolattartásnak is ez az egyetlen módja, így egyre több nagyszülő kénytelen vagy hajlandó megtanulni a számítógép használatát. 

Sok településen kimondottan nagyszülők számára indítanak számítógépes tanfolyamokat, ahol a saját tempójukban sajátíthatják el a virtuális világ eléréséhez szükséges számítógép használatát. De a gyerekek, unokák is szívesen elmagyarázzák az arra fogékony nagyiknak, hogyan is kell Skype-on felhívni egymást, vagy a Facebook-on megkeresni a régi osztálytársakat, barátokat. A legkényelmesebb megoldás, ha saját laptoppal rendelkeznek, így akár a karosszékből is böngészhetnek. Mi alapján válassz nekik laptopot? A megbízhatóság rendkívül fontos, ezért az USAnotebook által kínált Dell Inspiron gépcsaládból érdemes választani.

Milyen az ideális laptop a nagyszülők számára?

Vond be a választásba a nagyidat is, hiszen mégis csak ő fogja használni, és lehetnek olyan szempontok, amelyekre te talán nem gondolsz. Persze ha műszaki érdeklődésű vagy, sokat segíthetsz a specifikációk kiválasztásában. 

Ahogy említettük, a Dell Inspiron kitűnő választás lehet. Ezen belül a belépő szintű gépektől a középkategóriás készülékeken át a csúcskategóriás 7000-es családig mindent megtalálsz, és az igényeidnek, pénztárcádnak megfelelően választhatsz a kiváló ár-érték arányú laptopok közül.

Könnyen használható, az esetleges problémákat minimalizáló gépet válasszatok, alaposan mérlegeljetek sokféle szempontot, hogy a géphasználat a nagyszülők számára öröm és ne bosszúság legyen. 

Milyen szempontokat végy figyelembe?

Természetesen mindenki az egyéni preferenciáit tartsa szem előtt, de néhány dologban fogadjátok meg a tanácsainkat. 

  • Egyszerűség: Válassz olyan laptopot, amely egyszerűen használható, amelynek kezelőfelülete könnyen érthető. Az is fontos, hogy a gombok és az ikonok nagyobbak, azáltal könnyebben kezelhetőek legyenek az idősebb korosztály számára.
  • Képernyőméret: Hasznos, ha a képernyő minél nagyobb, ezáltal az információk könnyebben olvashatók.
  • Billentyűzet: A billentyűzetnek jól láthatónak és jól körülhatároltnak kell lennie, így a nagyszülők könnyen megtalálják a megfelelő gombokat.

Lehetőleg olyan márkát válassz, amely megbízható szervizháttérrel rendelkezik, így az esetleges problémák könnyebben és gyorsabban orvosolhatók.

Az ár is lényeges szempont lehet, igyekezz a kategóriájában legjobb, de még megfizethető laptopot megvásárolni.

Tanítsd meg őket a laptop használatára!

Amennyiben már az alapvető dolgokat jól begyakorolták a nagyszülők, következhet az oktatás. Nyiss ablakot a világra, mutasd meg nekik, mi mindenre használhatják az internetet, hogyan folytathatnak videó chatet, hogy találhatnak régi filmeket, zenéket a YouTube-on és más csatornákon, hogy intézhetik otthonról a nagybevásárlást. 

Választás előtt beszéljétek át, milyen funkciókra van szükségük, ezt vedd figyelembe a választásnál, így öröm lesz számukra a laptop használata.