2024 október 05

A vártnál nagyobb mértékben lassult az infláció az Egyesült Államokban

A vártnál nagyobb mértékben lassult az infláció az Egyesült Államokban márciusban.

Az amerikai munkaügyi minisztérium statisztikai hivatala, a U.S. Bureau of Labor Statistics szerdán azt közölte, hogy az Egyesült Államokban a fogyasztói áremelkedés éves összevetésben 5 százalékra, 2021 májusa óta a legalacsonyabbra mérséklődött a februári 6,0 százalékról. Az elemzői várakozások átlagában 5,2 százalékos márciusi inflációs adat szerepelt. Havi szinten a fogyasztói árindex 0,1 százalékkal emelkedett a februári 0,4 százalékos emelkedést követően, az elemzők előzetesen 0,2 százalékos havi szintű márciusi adatra számítottak. Márciusban az energiaárak éves szinten 6,4 százalékkal estek vissza a februárban regisztrált 5,2 százalékos emelkedés után. 2021 januárja óta ez volt az első hónap, amikor az amerikai energiaárak éves szinten csökkenést mutattak. Ezen belül a benzin ára 17,4 százalékkal csökkent az elmúlt 12 hónapban, miközben a gázolaj ára 14,2 százalékkal esett éves szinten. Ezzel szemben az áram ára 10,2 százalékkal, a földgázé 5,5 százalékkal emelkedett éves összehasonlításban. Az élelmiszerárak növekedése 8,5 százalékra, 2022 februárja óta a legalacsonyabbra mérséklődött márciusban a februári 9,5 százalékról.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) által inkább követett, a kamat alakítása szempontjából különösen fontos, élelmiszer- és energiaárak nélküli, úgynevezett maginfláció éves szinten az elemzői várakozásokkal összhangban 5,6 százalékra emelkedett a februári 5,5 százalékról. Havi szinten a márciusi maginfláció az elemzői várakozásoknak megfelelően 0,4 százalék volt a februári 0,5 százalék után. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) inflációs célja 2 százalék.

A Fed a piaci várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal, 4,75 százalékról 5,00 százalékra, 2006 óta a legmagasabb szintre emelte az irányadó dollárkamatot március 22-én végződött kétnapos kamatdöntő ülésén. A kamatdöntő Nyíltpiaci Bizottság tagjainak többsége idén még egy újabb, 25 bázispontos növelést valószínűsített a legutóbbi kamatdöntés idején. A márciusi amerikai inflációs adatok megjelenése előtt a piac 73 százalék esélyt látott arra, hogy a Fed legközelebbi, májusi kamatdöntő ülésén újabb 25 bázispontos emelésről dönt, az adatok megjelenését követően ez az szám nagyjából 60 százalékra csökkent.