2024 október 04

Fontos irat szivárgott ki a Pentagonból – nagy bajban van Bahmut

Ukrajna légvédelme hatalmas kockázatokkal néz szembe. A Pentagonból kiszivárgott dokumentumok azt sugallják, hogy heteken belül kifogyhat az ország a lőszerekből és a rakétákból. Ezzel az oroszok komoly előrelépéseket tehetnek, jelentős nyomás alá helyezve az ukránok védelmét. Az amerikai védelmi minisztérium minden erejével próbálja felkutatni, hogyan kerülhettek titkos a fájlok nyilvánosságra. Az egyik, február 23-as keltezésű, titkosként megjelölt dokumentum részletesen felvázolja, hogy Ukrajna szovjet kori S-300-as légvédelmi rendszerei hogyan merülhetnek ki május 2-ára az akkoriban felhasznált mennyiségek mellett. Bár a Pentagon a dokumentum hitelességét még nem erősítette meg, a fejlemények jelentős fordulatot is előidézhetnek a háború menetében. A légvédelmi rendszerek hiányában az orosz vadászrepülők és bombázók egyre több lehetőséget kapnának az ukrán erők megtámadására. „Ha elveszítjük a légi csatát, akkor Ukrajnának nagyon komoly fenyegetésekkel kell szembenéznie,” jelezte Yuri Ihnat ezredes, az ukrán légierő szóvivője.

(www.shutterstock.com)

Medvegyev az ország megszűnéséről beszélt

Az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese, Dmitrij Medvegyev egy bejegyzésében mondta el véleményét Ukrajna megszűnésének okáról. Medvegyev szerint senkinek nincs szüksége Ukrajnára. „A posztszovjet köztársaságra Európának, az Egyesült Államoknak, Afrikának és Latin-Amerikának, Ázsiának vagy Oroszországnak sincs szüksége.” A csata második évében továbbra is különleges katonai műveletként beszél Medvegyev a háborúról. Ezen felül az ukrán területeken élő honfitársaik megmentéséről beszélt, és leszögezte, hogy „Nagy-Oroszországra” van szükség.

Úton van Bahmut bukása

Egy orosz tisztviselő a Bahmutba tett látogatásáról beszélt és jelezte, hogy az oroszok jelentős előrelépést tudtak tenni a rommá lőtt városban. Bahmut az ukránok szemében az utolsó védőbástya szerepét tölti be, és a felette való irányításért több, mint fél éve harcolnak. Annak jeleként, hogy a Wagner-csoport jelentős lépéseket tett a város elfoglalásában, több orosz háborús tudósító is nemrégiben videókat tett közzé Bahmutból. A világ nagy figyelemmel követi az eseményeket, és az egyik legnagyobb kérdés, hogy meddig bírják még az ukránok az orosz nyomást?

Forrás: theguardian.com; magyarhirlap.hu

Címlapkép: Shutterstock