2024 október 05

Hatalmas pénzösszegek pazarlása fenyegeti Európát

Az energiaháború miatt nagy bajba kerülhet Európa. A jövőbeli energiaigények fedezésére irányuló kapkodás szörnyű helyzetbe hozhatja az országokat. Az Institute for Energy Economics and Financial Analysis szerint az évtized végére jelentős keresletbeli többlet alakulhat ki Európában a gáz piacán.

(www.shutterstock.com)

Az energiaháború súlyos következményei

Az orosz-ukrán háború kirobbanását követően Európa a szankciókat választotta és szembeszállt az agresszorral. Putyin azonban az unió gyenge pontját használta fel, mégpedig az energiafüggőséget. Az oroszok jelentősen csökkentették a gázvezetékek kapacitását, pánikot keltve ezzel az unióban.  

Európa megfogadta, hogy 2027-ig teljesen megszabadulnak az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól, ezzel megsemmisítve Putyin legnagyobb fegyverét – az energiabefolyást. Ezen terv eléréséért számos tagállam felgyorsította az alternatív gázforrások beszerzését olyan országokból, mint az Egyesült Államok és Katar. Több ország, köztük Németország, Olaszország, Görögország, Hollandia és Franciaország is bejelentette, hogy új LNG-projekteket vezet be, vagy már elrendelte a meglévők fejlesztését. Tény, hogy gyorsan kellett cselekednünk, hiszen a kontinens jövője forgott kockán, azonban úgy tűnik elszámoltuk magunkat. Európa cseppfolyósított földgáz (LNG) infrastruktúrájának kapacitása jó úton halad az felé, hogy az évtized végére messze meghaladja a várt keresletet. Ezzel az unió tervezett LNG készleteinek több, mint fele feleslegessé válna.

(www.shutterstock.com)

Ennyi pénzt dobna ki Európa az ablakon

Hivatkozva a jelenlegi infrastruktúra-kiépítési tervekre, az IEEFA számításai szerint a kontinens LNG terminál kapacitása 2030-ra meghaladhatja a 400 milliárd köbmétert. Nagy ugrás ez a tavalyi év végén jelzett 270 milliárd köbméterről. Viszonyítási alapként az LNG iránti kereslet Európában várhatóan 150 milliárd köbméter lesz az IEEFA szerint. Az S&P Global Commodity Insights ennél magasabb 190 milliárd köbméteres keresletre számít. Így tehát Európának alaposan át kell gondolnia az újabb LNG projektek elindítását.

Forrás: cnbc.com

Címlapkép: Shutterstock