Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 25

De miért fontos még a péntek?

A tőzsdei kereskedésben alapvetően minden egyes nap nagy jelentőséggel bír. A kereskedési időben ugyanis képet kaphatunk az adott instrumentum keresleti, kínálati viszonyairól, a hozzá kapcsolódó befektetői értékítélet egyvelegéről. Nem minden nap van azonban nyitva a piac, és ez adhat egy különleges jelentőséget a péntekeknek.

Péntek – az én napom?

Érdemes átgondolni a péntek jelentőségéhez például a hazai tőzsde nyitvatartását. Alapesetben, ha nincsen munkaszüneti nap, akkor minden hétköznap 9 és 17 óra között van nyitva a budapesti parkett. (Persze előtte nyitószakasz, utána pedig zárószakasz és záróáras kereskedés történik, de ettől most eltekinthetünk). A napon belüli kereskedőknek lényegében teljesen mindegy, hogy milyen nap van, hiszen úgyis az adott napon a kereskedési idő végéig lezárják a pozíciójukat.

A napon túl kereskedők számára azonban más a helyzet. Ha például van valakinek OTP részvényre vonatkozóan akár short, akár long pozíciója, akkor pénteken nehéz döntést kell meghoznia. Ha tartja a pozícióját, akkor hétfő reggel 9 óráig nem tud reagálni a bekövetkező változásokra, hírekre. Pedig rengeteg minden történhet hétvégén is – a COVID-19 pandémia és az orosz-ukrán háború például nem ismeri a naptárat. Ennek megfelelően volt, hogy a hétvégi események hatására következett be brutális zuhanás a piacokon hétfőn. Természetesen mindennek az ellenkezője is könnyedén bekövetkezhet. Gondoljunk csak arra, hogy milyen piaci hatással járna az, ha hirtelen békét kötne egy vasárnapi reggelen Oroszország és Ukrajna.

Pénteken tehát kockázatosabb megtartani egy pozíciót, mert éppen 2 nappal több ideig nem tudunk nyúlni az eszközeinkhez, mint a hétköznapokon. Emiatt a pénteki kereskedés akár meghatározó is lehet. Ha például nagyot esik egy részvény árfolyama pénteken, az azt is jelentheti, hogy kockázatosnak ítélték tartani a long pozíciókat a kereskedők, ellenkező esetben viszont bizakodásra adhat okot egy jelentős pénteki emelkedés. Természetesen mindez nem garancia a folytatásra a következő héten, de tényszerű, hogy érdemes alaposan mérlegelni a pozíciók tartását a hétvégék, ünnepnapok előtt.

Címlapkép forrása: Shutterstock