Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 21

A japán bankok stabilak

A japán szabályozó hatóság szerint a Silicon Valley Bank csődje alacsony kockázatot jelent a helyi pénzintézetekre.

A japán Pénzügyi Szolgáltatási Ügynökség (Financial Services Agency – FSA) vasárnap közölte, hogy a japán pénzintézetek adósságállomány és tőkealapja stabil, likviditási problémák nem merülnek fel. A szabályozó hatóság egyik tisztviselője a Financial Timesnak azt mondta, hogy a Silicon Valley Bank helyzete „merőben eltért a japán regionális bankok helyzetétől.”

Az FSA szerint a japán bankokra az amerikai bankhoz képest „magasabb tőke- és likviditási normák” vonatkoznak. A hirtelen tőkekivonásokra és a szerződések tömeges felmondására csekély esélyt látnak. A tisztviselők azonban azt mondták, hogy a bankok által 2011 óta vásárolt értékpapírok felülvizsgálatát elvégzik, és minél hamarabb felmérik a lehetséges kockázatokat.

Japán fővárosa
Tokió (www.shuttetstock.com)

Korábbi cikkünkben arról írtunk, hogy Japán egyre jobban áll. Pénteken közzétett adatok szerint az infláció februárban éves szinten 3.3 százalékon alakult, a 41 éves csúcsot jelentő januári 4.3 százalékos érték után. A februári inflációs adat tavaly szeptember óta a legalacsonyabb.

A jegybank 2 százalékos inflációs célt tűzött ki. A jegybank következő kamatdöntő ülése április 27-28-án lesz. Március elején Kisida Fumio miniszterelnök az áremelkedés megfékezésére szolgáló újabb intézkedéscsomag kidolgozására szólította fel a kormánykoalíciót.

Forrás

Borítókép forrása: Shutterstock