2024 április 30

Elindult a vonat Peking és Moszkva között

Ötvenöt konténerrel megrakott tehervonat indult csütörtök reggel Pekingből Moszkvába – jelentette a kínai média. Ezzel a kínai főváros is csatlakozott a közvetlen Kína-Európa tehervonatjáratokat menetrendszerűen indító kínai városok közé.

A Peking-Moszkva közvetlen vasúti áruszállítás elindítását a kínai Hszinhua hírügynökség a „Kína-Európa” összeköttetés jelentős eseményeként tálalja. Utal rá, a különböző árucikkeket, köztük építőanyagokat, háztartási elektromos berendezéseket és ruházati cikkeket szállító szerelvény a főváros északkeleti részén található Pinggu kerület logisztikai központjából indult és az észak-kínai Belső Mongólia Mancsouli határvárosánál hagyja el az országot.

A vonat mintegy 9000 kilométert megtéve, várhatóan 18 nap múlva ér Moszkvába. „Korábban Honan, vagy Hopej tartományokba kellett küldenünk az árukat, mielőtt Európába szállították volna őket” – közölte Csu Ji-hsziao, a Tajtung nemzetközi fuvarozási vállalat vezérigazgatója. Hozzátette, az új helyzetben csökkennek a logisztikai költségek és nő a szállítás hatékonysága. Liu Csen-fang, az állami vasúttársaság igazgatóságának elnöke szerint a Kína és Európa közötti vasúti áruszállítás hálózata már 108 kínai várost köt össze 25 európai ország 208 városával.

A Kína és Oroszország közötti kereskedelmi forgalom 2022-ben, amikor a nyugati államok elkezdték szankciókkal sújtani Oroszországot, rekordot ért el. A januári és februári adatok 19,8 százalékos – 15 milliárd dolláros – további emelkedésről árulkodnak éves bázison – közölte a távirati iroda.