2024 október 05

Az óriások csatája – Oroszország az egész világ ellen

Az amerikai hadsereg kedden példátlan esetről számolt be, tovább sarkallva a háborús konfliktus súlyosságát. Egy orosz harci gép miatt zuhant a tengerbe egy pilóta nélküli Reaper típusú amerikai megfigyelő drón. A nem mindennapi eset akár olaj is lehetett volna a tűzre, azonban az orosz külügyminisztérium azt állította, hogy nem érintkezett az orosz vadászgép az amerikai drónnal, mely a tengerbe zuhanása után azonnal megsemmisült – egy 56 millió dollár értékű drónról van szó. Az Egyesült Államok katonasága az orosz vadászgépek szakszerűtlen és veszélyes viselkedését hibáztatta a drón lezuhanása miatt. Oroszország amerikai nagykövete, Anatoly Antonov kifejtette Oroszország álláspontját az eseményről, miután az Egyesült Államok külügyminisztériuma beidézte őt. Az USA-t hibáztatta, mivel a drón szándékosan és provokatív módon haladt az orosz terület felé, méghozzá kikapcsolt transzponderekkel.

(www.shutterstock.com)

Ma újabb incidens történt, ezúttal a NATO és Oroszország között. A konfliktus Észtország környékén történt, ezúttal viszont nem végződött balesettel az eset. Brit és német vadászgépeknek kellett kikísérni egy orosz repülőgépet az észt légtérből.

A háború ezen kisebb mozzanatai szerencsére nem indítottak el láncreakciót, azonban a jelenlegi feszült helyzetben a hasonló történeseket legjobb volna elkerülni.

Megfogyatkozott az ukrán haderő – Oroszország nem látja a béke esélyét

A napokban híresztelt kitartó ukrán erők ember- és lőszerhiányról számoltak be. Egyre nagyobb kétség övezi Zelenszkij ellentámadásról szóló tervét. Zelenszkij ragaszkodott ahhoz, hogy erőinek meg kell nyerniük a Bahmutért folytatott csatát Donyeckben, Ukrajna keleti részén. Az elnök állítása mellett azonban a kétségek egyre erősödnek a helyzettel kapcsolatban. Oleh Zhdanov ukrán katonai elemző szerint Ukrajna olyan tartalékokat veszített el, amelyeket az orosz erőkkel szemben tervezett ellenállásokban szándékoztak felhasználni.

A béke kilátásai továbbra is nagyon távolinak és esélytelennek tűnnek. Hétfőn Dmitrij Peszkov, elnöki szóvivő arról beszélt, hogy az Ukrajnával kapcsolatos orosz célokat a jelenlegi helyzetben csak katonai eszközökkel lehet elérni. Bár az oroszok „korlátlan barátja” Kína is – az elmondása szerint – a békét hirdeti, sok más országgal együtt, a fény az alagút végén egyre halványabb a háború második évében.

Forrás: cnbc.com; portfolio.hu

Címlapkép: Shutterstock