2024 október 06

Szerbia is szigorít

Huszonöt bázisponttal, 5,50-ről 5,75 százalékra emelte az irányadó kamatrátát a Szerbiai Nemzeti Bank (NBS) a csütörtöki ülésén.

A központi bank közleménye szerint a döntésnél figyelembe vették, hogy a gazdasági válság enyhülésének jelei ellenére továbbra is magas a globális költségnyomás, valamint a importált infláció, ezek közvetett hatását a szerbiai drágulásra pedig korlátozni kell. A testület megállapította, hogy a döntéssel a szerbiai központi bank hozzájárul ahhoz, hogy a szerbiai infláció elkezdjen csökkenni, és visszatérjen a célérték határai közé. Szerbiában januárban havi 1,4 százalékos, éves szinten 15,8 százalékos volt az infláció, ami egybeesett az NBS várakozásaival. Jorgovanka Tabakovic bankkormányzó a Kopaoniki

Üzleti Fórumon szerdán közölte, már elkezdett csökkenni az infláció, és az év végére a mostani érték felére csökkenhet, a következő év közepére pedig elérheti a célértéket, amelyet a Szerbiai Nemzeti Bank 3 százalékban határoz meg, és amelytől mindkét irányban másfél százalékkal lehet eltérni. A várakozások szerint Szerbia gazdasága az idén 2-3 százalékkal növekedhet, jövőre pedig 3-4 százalék gazdasági növekedés várható.