Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 23

Megszólalt a miniszter, ilyen világ vár ránk jövőre

Ma délelőtt 10 órakor kezdődött a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdasági Évnyitó címet viselő eseménye. Évek óta jellemző, hogy a kormány vezetői ilyenkor fontos bejelentéseket, állításokat tesznek a hazai gazdasággal kapcsolatban az összegyűltek, a gazdasági élet vezéralakjai előtt. Idén sem volt ez másképp, Varga Mihály pénzügyminiszter fontos számokat is közölt a gazdaság jövőjéről.

Csökken a hiány, nő a GDP

Varga Mihály bevezetőjében jelezte, hogy a veszélyek korszakába léptünk át az elmúlt években. Példaként kiemelte a 2020-es esztendő világszintű gazdasági visszaesését, az elképesztő magasságba futó energiaárakat és a két számjegyű inflációt is. A költségvetési hiányt azonban csökkenteni kell egy ilyen helyzetben. 3,9 %-kos hiánnyal számol a kormány idén, 2024-ben pedig a GDP 2,5 %-a lesz csupán a költségvetési deficit. A pénzügyminiszter jelentősen eltávolodna tehát a 2022-es deficittől, ami a költségvetési stabilitás szempontjából jó hírként értékelhetnek a gazdasági szereplők.

2024-re mind az infláció, mind a gazdasági növekedés, mind a munkanélküliség terén pozitív folyamatokat vár Varga Mihály. Jövő nyárra 3 %-ra, azaz a jegybanki célra csökkenhet az infláció, 2024 egészében pedig 4 % feletti GDP növekedés lehet, 3,5 % alatti munkanélküliségi rátával. Kijelenthető tehát, hogy a gazdasági folyamatok normalizálódásával számol a kabinet 2024-re, így a 2023-as lehet bizonyos szempontból az utolsó rendkívüli év.

Pozitív hírek

A fentiek mellett a pénzügyminiszter beszélt még az energiaárakról, a demográfiai folyamatok jelentette kihívásokról is, de szóba került a csökkenő áfarés és a globális minimumadó is. A befektetők és a piac szempontjából ugyanakkor a fenti adatok lehetnek a legfontosabbak. A hazai gazdaságnak ugyanis a legnagyobb kihívása most a magas infláció. Ez okozza a magas kamatkörnyezetet is, ami komoly többletkiadást jelent a költségvetésnek. Érdemes lesz tehát a továbbiakban figyelni az inflációs adatokat, és ennek tükrében a monetáris politika esetleges változtatásait az irányadó kamatszinten.