2024 október 06

Évtizedek óta nem volt erre példa Kínában

A vasárnapi találkozó után sokan tették fel maguknak azt a kérdést, hogy mit történik a világ második legnagyobb gazdaságával? Kína meglepően alacsony növekedési célt tűzött ki maga elé. Bár a tavalyi év végén hirtelen bejelentett enyhítések teljes káoszt okoztak az országban, mostanra a rend kezd visszaállni, és sokan az ország fellendülését várják az idei év folyamán. Peking ennek ellenére mérsékelt, 5 százalékos növekedési ütemre törekszik 2023-ban, a számos hazai és külső kihívás közepette. Természetesen a nehézségek sorozata nem ért véget, hiszen zajlik az orosz-ukrán háború és az Egyesült Államok is egyre jobban beleavatkozik a Kína és Tajvan közti kapcsolatokba. És bár a zéró-covid korlátozások hatása volt az, ami legjobban megbélyegezte az ország fejlődését, az enyhítések nem hoznak azonnali változást.

(www.shutterstock.com)

2022-ben a kínai bruttó hazai termék mindössze 3 százalékkal nőtt. 2020 kivételével, amikor a covid-19 kitörése felborította a globális gazdaságot, megszakította az ellátási láncokat és megbénította a szállítást és a kereskedelmet, a gazdasági növekedési ütem 1976 (Mao Ce-tung kulturális forradalmának utolsó éve) óta nem volt ilyen alacsony. Úgy tűnik, hogy Kína gazdaságára erős fellendülés vár a világjárvány okozta korlátozások eltörlése után. A gyártási tevékenység februárban, például túlszárnyalta a várakozásokat, és több, mint egy évtizede nem tapasztalt ütemet diktált. Ennek ellenére a kínai tisztviselők figyelmeztettek az előttünk álló kockázatokra.

Alábecsülné saját képességeiket Xi Jinping?

Többször is felmerült a kérdés, hogy miért vannak Kínának ilyen szerény várakozásai a gazdasággal szemben 2023-ban? A tavalyi év sokkoló eredményei után nem ragadtatták el magukat a döntéshozók. Bár erős fellendülésre számítanak, még a tavalyi évnél is alacsonyabb fejlődési célt tűztek ki. A történet azonban nem lesz olyan egyszerű, mint azt hinnénk. Miközben Li Keqiang, a Kínai Népköztársaság miniszterelnöke elismerte Kína hatalmas potenciálját és lendületét a további növekedéshez, rámutatott a külső környezet bizonytalanságainak növekedésére is, beleértve a magas inflációt. Li kitért az ország fűtött geopolitikai versenyére az USA-val, melyhez hozzátette, hogy a fejlődést szintén nehezítik külső kísérletek, amelyek Kína elnyomására és visszatartására irányulnak. Kína gazdasága komoly, hosszú távú kihívásokkal néz szembe belföldön is, beleértve a hatalmas lakásbuborékot és a csökkenő munkaképes népességet. Sok közgazdász úgy véli, hogy Kína nagy növekedési korszaka, amelyet évtizedek óta kétszámjegyű bővülés jellemez minden évben már a múlté. Látható tehát, hogy az elmúlt három évnyi szenvedés és folyamatos problémák sorozata nem ért véget mostanra. Az elkövetkezendő években nagyon sok kihívás vár még a világ második legnagyobb gazdaságára.

(www.shutterstock.com)

Kína és az Egyesült Államok nagy versenye

Mint arról már hallhattunk a világ két legnagyobb gazdasága folyamatos versenyben van egymással az első helyért. Az előrejelzésekben már többször is a 2030-at emlegették a kínai hatalomátvétel éveként, azonban a jelenlegi álláspont szerint ez el kissé elhúzódhat, sőt egyes elemzések szerint akár még el is maradhat. A Lowy Institute 2022 márciusában kiadott riportjában előjelezte a kínai gazdaság fejlődését. Szerintük évente átlagosan 2-3 százalékkal növekszik majd a gazdasága egészen 2050-ig. Ezzel megkérdőjelezve a régóta fennálló feltételezéseket, melyek szerint Kína az elkövetkező évtizedekben megelőzheti az Egyesült Államokat, a világ legnagyobb gazdaságát. Li jelezte, hogy Peking nem fog erősen támaszkodni az állami kasszára a növekedés ösztönzése érdekében, hangsúlyozva a magánfogyasztás élénkítésének szükségességét.

(www.shutterstock.com)

Megütheti a kitűzött célt Kína?

A legtöbb közgazdász úgy véli, hogy Kína képes lesz elérni, és talán meg is haladja az 5 százalékos növekedést 2023-ban. Valójában, tekintettel a tavalyi gazdasági tevékenységek nagyon alacsony bázisára, nem valószínű, hogy az idei növekedés 5 százalék alá esne.

Forrás: aljazeera.com

Címlapkép: Shutterstock