2024 október 06

Dollár Libanonban

A libanoni szupermarketek szerdától elkezdték dollárban kiírni az árakat, a hatóságok a teljes gazdasági összeomlás közepette a nemzeti valuta gyors leértékelődése miatt döntöttek így.

Amin Szalam gazdasági miniszter február közepén jelentette be, hogy a szupermarketek elkezdik dollárban kiírni az árakat, de a vásárlók fizethetnek libanoni fontban is, amelynek az árfolyama azonban naponta többször is változik. A Világbank szerint az arab ország a világ egyik legsúlyosabb gazdasági válságát éli 1850 óta. Az országban példa nélküli válság kezdete, 2019 óta a libanoni font több mint 95 százalékot veszített az értékéből a dollárhoz képest.

Az országban, amely az árucikkek 90 százalékát importálja, az éttermek és az üzletek egy hónapja kezdték el dollárban feltüntetni az árakat. Egy dollár megközelítőleg 90 ezer libanoni fontot ért szerdán, január végén még 60 ezer font volt az árfolyam. A hatóságok ráadásul háromszorosára emelték a behozatali vámot, ami miatt szintén emelkednek az árak. Az élelmiszerárak 2019 óta az egekbe szöktek. A Világbank szerint az inflációs ráta – amely a legmagasabb a világon – 2021 januárja és 2022 júliusa között elérte a 332 százalékot. A politikai válság tovább súlyosbítja az ország helyzetét, november 1. óta nincs államfője, a megosztott parlament nem volt képes új elnököt választani – közölte a távirati iroda.