2024 október 04

Az otthoni munka jelene és jövőbeli tendenciái

Kényszerű távollét

A távolról történő munkavégzést a hazai munkáltatók viszonylag ismeretlen lehetőségként kezdték alkalmazni pár évvel ezelőtt. Az alapvetően kényszerből született megoldás összességében pozitív tapasztalatokkal járt, mégis úgy tűnik, nem veszi át teljes egészében a jelenléti munka helyét.

A home office fogalma egyáltalán nem újkeletű dolog, hazánkban mégis kevésbé elterjedt, vagy épp tudatosan került munkavégzési forma volt. Egy globális veszélyhelyzet kellett ahhoz, hogy kényszerből ugyan, de a cégek nagyobb része átálljon erre a munkarendre. A koronavírus-járvány ezzel alapjaiban változtatta meg a munka világát, ám a tapasztalatok jóval kedvezőbbek voltak, mint az előzőleg várták volna.

Az átállás viszonylag zökkenőmentesen zajlott le, hiszen a technológiai környezet a legtöbb helyen eleve adott volt az otthoni munka lebonyolításához. A kérdés inkább az volt, hogy a dolgozók mennyire tudnak alkalmazkodni az új körülményekhez, illetve nem csorbul-e a munkavégzés minősége, ha effektív ellenőrzés nélkül zajlik a mindennapokban. A kényszermegoldás szülte akadályt azonban a többség meglepő könnyedséggel ugrotta át és az eredmények is magukért beszéltek.

A távmunka a cégek jelentős százalékának semmilyen kiesést nem jelentett, a feladatok maradéktalanul elvégzésre kerültek. Ebben nagy szerepe van persze az egyre fejlettebb online és virtuális megoldásoknak, amelyek lehetővé teszik a folyamatos egyeztetést, kommunikációt és az adatok gyors továbbítását. Akárhogy is, a home office megvetette a lábát a hazai köztudatban. Ennek megfelelően pedig sokan már kifejezetten ilyen állásokat keresnek. Az otthoni munka a Profession kínálatának is az egyik népszerű szegmense.

Nem teljes átállás

Az otthoni munka előnyei persze elsősorban a munkavállalók esetében mutatkoznak meg. Kényelmesebb megoldást jelent, elkerülhető a reggeli utazgatás és emellett a személyes teendők elvégzésére is több idő marad. Egy szóban összefoglalva ez a fajta munkarend jóval rugalmasabb. A mérleg másik nyelvén azonban ott vannak a munkáltatók, akik elsősorban eredményorientált hozzáállást tanúsítanak.

Bár az otthoni munka eleinte kényszerű alternatívája felülmúlta az előzetes, teljesítményre vonatkozó elvárásokat, a teljes átállás kevés helyen történt meg. A veszélyhelyzet elmúltával a munkáltatók részéről is visszatértek a régebbi, hagyományos elképzelések, ezzel együtt pedig a konzervatívabb munkarend. A munkavállalók ugyanakkor ragaszkodni kezdtek az otthoni munka lehetőségéhez, így muszáj volt egyfajta kompromisszumos megoldásra jutni.

Az álláshirdetések kínálatában így ma az úgynevezett hibrid munkavégzés a leggyakrabban felbukkanó opció. Ez nem jelent mást, mint hogy a jellemzően öt napból álló munkahéten bizonyos arányban megoszlik a jelenléti és az otthoni munka. Egyelőre úgy tűnik, hogy ez a munkáltatók és munkavállalók számára egyaránt megnyugtató opció, így sokan már kifejezetten ezeket az állásokat keresik.

Forduló tendencia

A témával kapcsolatos viszonylag friss hír, mely szerint az olyan globális nagyvállalatok, mint a Disney vagy a Twitter visszarendeli dolgozóit és az otthoni munka helyett a jelenlétire helyezi a hangsúlyt. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy a heti öt napból négyet az irodában kell tölteni. Ebből a lépésből is jól látszik, hogy a tendencia kezd ismét a korábbi állapot felé mutatni, ám még egy ekkora cég sem meri meglépni azt, hogy teljesen eltörli a hibrid munkavégzés lehetőségét.

Kérdés persze, hogy az ilyen lépésekre hogy reagál majd globálisan a munkáltatói szektor, de gyaníthatóan az otthoni munka nem lehet majd elsődleges munkavégzési forma. A jövő vélhetően ugyanúgy a vegyes megoldásoké lesz, mely mindkét fél megelégedését szolgálja majd. A dolgozók jelenlétére azonban sok esetben egyszerűen szükség van, melytől a munkáltatók nem tudnak eltekinteni.

Főleg a kreatívabb, csapatmunkát igénylő pozíciók esetén igaz az, hogy a munka esszenciáját a közösség, az emberek közötti szinergia adja. Sokkal haladóbb megoldások születhetnek, ha a dolgozók a mindennapok során személyesen is találkoznak, egy légtérben dolgoznak és egymás jelenlétéből is táplálkoznak. Az otthoni munka ettől függetlenül szinte biztosan velünk marad valamilyen formában, hiszen egy sokak által kedvelt, sőt igényelt opciót teremt a munkavégzés modern környezetében.